Nezavisni stav

Politički cirkus

Da li je formiranje vlasti na nivou BiH nakon posljednjih opštih izbora, 7. oktobra, zapalo u ćorsokak iz kojeg ne može izaći?

Čini se da je sve iznenadila situacija koja se u utorak desila na sjednici Kolegija Predstavničkog doma BiH, gdje je očekivano da zakazivanje konstituirajuće sjednice ovog doma bude samo puka formalnost.

Događaj od utorka je pokazao da u Bosni i Hercegovini kakvu danas imamo ništa nije puka formalnost, pa ni najobičnija radna sjednica Kolegija.

I eto, ako je bilo ko u ovoj zemlji pomislio da će nakon ovih izbora biti lakše, da će političari brže do dogovora, nije dobro mislio. Pokazalo se i ovaj put da političari u BiH vole cirkus i da je BiH najbolji reprezent odličnih političkih predstava, možda i najgledanijih.

I onda se pitate zašto su daske koje život znače na finansijskim i društvenim marginama - pa zbog toga što građani BiH imaju svakodnevnu predstavu na malim ekranima, u kojoj su glavni akteri, glumci, naši političari.

Oni često glume da vole ovu zemlju, da su najveći branioci etničkih grupa kojima pripadaju, a narod vidi, sluša, smije se i onda kaže - pa nema bolje, nismo zaslužili bolje, ili u najgorem slučaju - dobro je samo da se ne puca.

Političke stranke zapele su kod konstituisanja Predstavničkog doma BiH i time napravile blokadu gdje se najmanje očekivalo.

Šta će tek da bude kad Centralna izborna komisija BiH donese odluku o preraspodjeli mandata u Domu naroda FBiH, kako će se tek onda konstituisati Dom naroda BiH.

To pitanje je noćna mora i za stranke koje su dobile vlast.

Razmišljam da smo u nekoj političko-satiričnoj predstavi koja ima kraj koji za stanovnike BiH neće biti nimalo smiješan. Zbog čega?

Zbog toga što nas sve ovo što se dešava udaljava od kandidatskog statusa u Evropskoj uniji i što smo sve dalje od poticajnih evropskih fondova koji bi omogućili bolji život za građane BiH, bez obzira kojoj etničkoj grupi oni pripadali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije