Nezavisni stav

Politički hardcore

Politika je najveća, najpoznatija i najplaćenija prostitutka globalnog karaktera, smatraju analitičari i dobri poznavaoci političkih kretanja. Doduše, najčešće nam to kažu u blažim, drugačije upakovanim osvrtima, ali se svodi na isto.

Drugim riječima, "mrtvi" politički neprijatelji, oni koji su u diskreditiranju protivnika koristili najdegutantniji vokabular, bez problema će "zaboraviti" šta su govorili i šta im je govoreno u cilju dijeljenju fotelja i pozicija moći.

Bh. politička scena na pragu je nove u nizu sličnih sapunica koja po dužini sigurno neće nadmašiti prethodnu, iz 2010. godine, ali po dinamici, prevratima i raznim matematičkim kombinacijama vjerovatno bi to mogla.

I ovoga puta glavnu ulogu bi trebalo da odigraju federalni politički subjekti, barem tri prvoplasirana (SDA, SBB, DF), koji se, svaki za sebe, smatraju pobjednicima izbora. No, bez obzira na politički sunovrat SDP-a, nezabilježen u poslijeratnoj BiH, nikako i nikada ne treba potcijeniti "pregovaračke" mogućnosti i pragmatizam čelnika ove partije. Naime, političke karijere ovih ljudi, ali i sama sudbina SDP-a, kao tranzicijskog nasljednika nekadašnjih komunista, umnogome bi mogli da zavise od toga hoće li se SDP, ipak, uspjeti "prišlepati" uz pobjednike i vladati nam i naredne četiri godine. Koje li ironije - sama SDA tako može da skroji sudbinu Lagumdžije i društva...

U najkomotnijoj poziciji je Radončićev SBB. Ova partija - nominalni oponent vlasti - koja je sve vrijeme klackala između opozicije i pozicije (i u njoj jedno vrijeme i sudjelovala), ima sve adute u rukama da skroji novu većinu i u državi i u Federaciji. Dovoljno poslanika, snažnu podršku u narodu, i lidera koji je dobio preko 200.000 glasova. Iako u SBB-u tvrde "da ni po koju cijenu neće sa SDA", razvoj situacije i potreba za "dobrobiti države" sve bi mogli naglavačke promijeniti. Na kraju, ko bi mogao osporiti Fahrudinu Radončiću da zasjedne u fotelju premijera FBiH (što bi mogao biti ustupak SDA), onu istu u kojoj se u prošlosti cicvario i "kunto i panto".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije