Nezavisni stav

Političko-ustavni sud BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je donio 90. odluku koja neće biti provedena, što dovoljno govori o ozbiljnosti te institucije, pravnog sistema i države uopšte.

Nema te politike, političara, institucije, pa i pojedinca u RS koji će odustati od proslave Dana Republike, ne zbog toga što su velike patriote, vjernici ili rodoljubi, već čisto iz inata, koji je okosnica svih politika i života u "zajedničkoj" nam BiH.

Sramna, politički obojena, ali i očekivana odluka Ustavnog suda BiH da Dan Republike 9. januar proglasi neustavnim produbiće sukobe u BiH, narode udaljiti jedne od drugih i izazvati toliko komplikacija da, vjerujem, mnogi još nisu ni svjesni. Možda je to i bio cilj!

Brojni primjeri iz prošlosti pokazuju nam da pravo, pravda i zaštita ustavnog poretka nisu na prvom mjestu i da se odluke Ustavnog suda BiH, od konstitutivnosti naroda, preko grba, himne, retroaktivne primjene Krivičnog zakona, imovine itd. donose isključivo po diktatu politike i u interesu onih kojima stabilizacija prilika na ovom prostoru kvari planove.

Kome je to u interesu? Nikome, političkim odlukama Ustavni sud BiH radi u korist svoje štete, a pokušavajući da stvori nekakav pravni okvir urušiće sam sebe, i to je neminovno, samo je pitanje vremena.

Kakav nam je taj okvir i pravni sistem uopšte, najbolje pokazuje podatak da se 89 odluka Ustavnog suda BiH ne sprovodi, a da s druge strane nema nikakvih sankcija, što je pogubno.

Bošnjaci se ne identifikuju sa 9. januarom, Srbi sa 25. novembrom, to je jasno svima i nema suda ili sile u svijetu koja to može promijeniti. 

Zajednički praznici na ovim prostorima, iako ih se ne sjećam, su prošlost, a  budućnost sa ovakvim Ustavnim sudom i njegovim odlukama po svemu sudeći nije nimalo ružičasta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije