Nezavisni stav

Politika i pravosuđe u raljama korupcije

BiH nije sporovela nijednu od 15 preporuka GRECO u vezi sa sprečavanjem korupcije među sudijama, tužiocima i parlamentarcima, iako se, navodno, više od dvije godine radi na tome.

Sramota, ali ništa čudno, ako uzmemo u obzir da smo među najkorumpiranijim zemljama Evrope i da je GRECO najkorumpiranijim ljudima u državi dao da se praktično bore protiv sebe, odnosno da spriječe korupciju sami među sobom. Odmah na početku je bilo jasno da od tog posla neće biti ništa jer je barem zasad nezamislivo da parlamentarac digne glas ili ruku protiv svog stranačkog šefa i kolege ili da tužilac i sudija ukazuju i sprečavaju korupciju u svojim redovima.

Ko imalo razmišlja svojom glavom jasno mu je da su, uglavnom zahvaljujući tužiocima, ali i političarima, korupcija i nestabilnost konstanta u BiH i da bez ozbiljnog pospremanja, drastičnih promjena i smjene generacija ovdje nema i neće biti nikakvog napretka. Korupcija u BiH danas više nije izuzetak, već pravilo ponašanja i gotovo da nema oblasti u društvu u kojoj ona nije sveprisutna, zahvaljujući prije svega tužiocima, koji sve to nijemo posmatraju, ne želeći da se suprotstave bilo kome na nekom položaju. Plaše se za sebe i svoj posao, jer smo toliko upropastili i devastirali sistem da smo došli u situaciju da obični politički apartčik, nebitan lik u svim normalnim zemljama, danas djelimično odlučuje ko može, a ko ne može biti sudija ili tužilac. Javna je tajna da se nosioci najviših pravosudnih funkcija imenuju tek nakon miga politike ili političara, koji onda, da bi naplatio svoju uslugu, direktno utiče na donošenje njegovih odluka.

Nisu svi političari, tužioci i sudije korumpirani i siguran sam da je većina poštena, ali je problem što se ti pošteni ne pitaju ništa i što zavučeni u svoje kancelarije ne žele da dignu glas i jasno i glasno kažu šta se radi.

Kako je moguće da Kemal Čaušević i pored toliko svjedoka i dokaza još nije osuđen? Zašto još nema optužnice u slučaju "Elektrounion", inače prvom otvorenom slučaju korupcije u javnim nabavkama? Kako smo došli u situaciju da su policajci dileri i pljačkaši pred slobodom? Na ova, ali i brojna druga pitanja treba da odgovore ljudi iz pravosuđa i to oni pošteni. Od političara i ovih što vode malo krupnije slučajeve iluzorno je tražiti objašnjenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije