Nezavisni stav

Politika javnih preduzeća

U svim zemljama svijeta javna preduzeća su pod kontrolom politike, pogotovu ona koja su od vitalne važnosti za funkcionisanje ukupne privrede.

Međutim, za razliku od BiH, u normalnim zemljama ta preduzeća nemaju socijalnu funkciju i njima upravljaju dobro plaćeni menadžeri i stručnjaci, a ne partijski činovnici i poslušnici.

Sva politička borba u BiH je svedena na ovladavanje javnim preduzećima i prirodnim resursima, i to je činjenica.

Preko tih javnih preduzeća i u poslovanju s njima najlakše se dolazi do "legalnih" miliona, koji iz budžeta, međunarodnih kredita i od građana, preko javnih nabavki i direktnih sporazuma završavaju u privatnim džepovima pojedinaca.

To je javna tajna, koja nam se svako malo putem medija, direktno ili indirektno, i servira.

Loše upravljanje, partijsko zapošljavanje i netržišno poslovanje javnih preduzeća opasno prijeti da potopi cijelu bh. privredu, koja se praktično i sastoji od preduzeća u vlasništvu države i od čijeg poslovanja zavise stotine hiljada radnika i na hiljade manjih, uglavnom privatnih firmi čija djelatnost je vezana za njih.

Od završetka rata u BiH priča se o njihovom restruktuiranju, ali nijedna vlast nije imala snage da se ozbiljno pozabavi njihovim poslovanjem i organizacijom, ili barem, ako ništa, da se skloni sa strane i pusti one koji znaju da rade svoj posao.

Rješenje za javna preduzeća je sa ekonomske strane vrlo jednostavno i dovoljno je otpustiti višak zaposlenih i naplaćivati tržišnu cijenu svojih usluga, ali pošto je to nemoguće, za početak ne bi bilo loše ukinuti upravne i nadzorne odbore, čiji članovi ne služe ničemu, osim što svojim odlukama pokrivaju kriminal i u interesu pojedinaca, često uglednih privrednika, utiču na donošenje netržišnih odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije