Nezavisni stav

Poljoprivreda na koljenima

Baviti se poljoprivredom ili bilo kojom vrstom stočarske proizvodnje u RS postaje neizvodivo, uz sav trud koji domaći poljoprivrednici neumorno ulažu iz godine u godinu.

Ako usjeve ne uništi suša, onda će sigurno nezapamćene poplave, a ako slučajno prođe i bez toga, onda će nekontrolisan uvoz stranih proizvoda, sa nekonkurentno niskim cijenama zatrpati domaće tržište i oboriti cijene domaćih proizvoda.

Tako, opet, poljoprivrednici narednih mjeseci sa strepnjom očekuju kako će se kretati situacija s uvozom jer je najavljeno da će se zbog nemogućnosti izvoza u Rusiju, koja je bila ogromno tržište, evropske zemlje okrenuti izvozu u BiH, u koju je dozvoljeno skoro pa sve uvesti.

Znamo koliko EU zemlje polažu u svoju poljoprivredu i stočarstvo, kolike subvencije imaju po litru mlijeka, po broju grla i ko zna još po kojem osnovu, zbog čega imaju mogućnost da po tako niskim cijenama izvoze svoje mlijeko, meso i mesne i mliječne proizvode u BiH, što opet domaću proizvodnju kod nas baca na koljena.

U Srbiji već imaju problem sa viškom svinja zbog prekomjernog uvoza, a pitanje je samo dana kada će se sa takvom situacijom suočiti i naši domaći poljoprivrednici.

Pitam se kome je u interesu da se proizvodi, koje BiH i RS same mogu proizvoditi za potrebe svojih građana, uvoze ko zna odakle i ko zna kakvog kvaliteta i to u nekontrolisano velikim količinama?!

Zar ne bi bilo logičnije i zdravije da kupujemo i koristimo domaće mlijeko, za koje znamo gdje je proizvedeno i ko ga je kontrolisao, da ne spominjemo meso ili mesne proizvode, za koje u dobrom dijelu ne znamo ni odakle je došlo na police naših trgovina.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije