Nezavisni stav

Pomoć EU u obračunu s korupcijom

Ako EU zaista želi pomoći da postanemo uljuđena i uređena evropska država, u odgovorima na upitnik koji smo dobili u petak moraće insistirati da konačno i za svagda u ovoj zemlji počne da se procesuira takozvana krupna i sistemska korupcija.

 Za svaku je pohvalu što su mnoge evropske zemlje uložile mnogo novca i truda da se procesuiraju ratni zločini, da proradi civilno društvo, da se pokrenu projekti na zaštiti manjina. Sve su to važne stvari i sigurno je da na tome moramo nastaviti raditi. Međutim, osnovni preduslov da BiH osigura makar minimum pravde i jednakosti pred zakonom jeste da svaki političar, javna ličnost ili državni službenik, zna da će odgovarati ako zloupotrijebi javno povjerenje.

Dosad se nijedna međunarodna institucija u BiH nikada nije istinski bavila ovim pitanjem. Jer da jeste, mnogi poslijeratni visoki funkcioneri iz reda sva tri konstitutivna naroda bi odavno bili u zatvoru, a mnogi koji su se nakon njih omastili političkom korupcijom dobro bi razmislili isplati li se ići u to.

Bojim se da se međunarodna zajednica nikako ne želi zamjerati našim političkim elitama, pa i dalje vjeruje da će se pravna država i insitucije uspostaviti tako što će te elite "na časnu riječ" same odsjeći granu na kojoj sjede. Tačan je argument da su naše političare birali građani BiH i da je prirodno da evropski zvaničnici s njima sarađuju, ali to ne bi smjelo da posluži kao opravdanje da im se gleda kroz prste zato što godinama nema nikakvih rezultata u borbi s političkom korupcijom.

Ako EU ne nađe mehanizam kako nam pomoći da se obračunamo s tim sistemskim zlom, sve će im se to prije ili kasnije obiti o glavu, bez obzira na to primili nas u EU ili ne. Kako ćemo zaustaviti talase ilegalne migracije i krijumčarenje ljudima, kako ćemo se obračunati s organizovanim kriminalnim kartelima, kako ćemo obezbijediti da ubuduće ne bude socijalnih nemira ljudi unesrećenih političkom i socijalnom nepravdom koji destabilizuju Balkan i Evropu?

Predaja upitnika treba da označi početak borbe za istinsko jačanje institucija. Sve manje od toga možda donijeti poneki PR poen, ali cijena koju ćemo svi platiti biće nenadoknadiva. Jake institucije, obračun sa političkom korupcijom i vladavina prava na zapadnom Balkanu u interesu su EU barem toliko koliko i narodima koji ovdje žive.

Zato niko neće imati pravo na izgovor ako taj problem ostane neriješen. Čisto da se zna, da ne bude da niko nije rekao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije