Nezavisni stav

Pored vode ostaćemo žedni

Kako bi zaštitili izvorište Klokot od zagađenja, te upoznali širu javnost s ovim problemom, gradske vlasti u Bihaću su odlučile uputiti pismo UNESCO-u. Svjetsku organizaciju za zaštitu kulturnih i prirodnih dobara na ovaj način žele upoznati s problemom kanalizacionih i otpadnih voda na lokalitetu Plitvičkih jezera u susjednoj Hrvatskoj, budući da je ovaj nacionalni park još od 1979. na listi prirodne baštine pod njihovom zaštitom.

Hidrolozi u Bihaću već godinama upozoravaju kako je izvor Klokot, koji ovaj grad snabdijeva pitkom vodom, ugrožen fekalnim vodama koje se ispuštaju iz objekata i vikend naselja koja kao pečurke poslije kiše niču u širem regionu Plitvica. Otpadne i fekalne vode, kroz propusno kraško tlo, mrežom podzemnih tokova dospijevaju u okolinu Bihaća i onečišćuju lokalna izvorišta.

I pored brojnih apela i upozorenja, nadležne institucije u prekograničnim hrvatskim gradovima nisu gotovo ništa preduzele kada je riječ o rješavanju ovog pitanja. Istina, prije nekoliko godina, u saradnji s hrvatskim vlastima pokrenut je projekat zaštite prirodnih izvorišta s obje strane granice, te je kandidiran kod Svjetske banke. Projekat se na samom početku spotaknuo o birokratske i administrativne barijere i upitna je njegova realizacija. S druge strane, ekolozi pozivaju na hitnu intervenciju, jer za nekoliko godina voda s Klokota može biti sasvim neupotrebljiva za piće.

Upozoravaju kako su problemi s pitkom vodom u Bihaću prisutni godinama, te su sve češća upozorenja iz lokalnog vodovoda da se voda ne koristi za piće zbog bakteriološke i zdravstvene neispravnosti. Bahatim i neodgovornim odnosom prema prirodi vremenom smo ugrozili najvažniji resurs koji posjedujemo- zdravu i čistu vodu. Upali smo u zamku da nam je vodno bogatstvo neiscrpno i neuništivo, a mi ga sami uništavamo na mnogobrojne načine. Stručnjaci predviđaju kako je pitka voda resurs za koji će se u budućnosti voditi svjetski ratovi i upoređuju je s naftom.

Cinici mogu hladno konstatovati kako ležimo na  "nafti 21. vijeka", a uskoro bismo mogli ostati žedni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije