Nezavisni stav

Posao iz snova

"Sjaj i bijeda bh. diplomatije"... Dobro se sjećam tog naslova. Ima tome podosta kad sam, s aspekta nekoga ko godinama prati rad Ministarstva vanjskih poslova BiH i diplomatsko-konzularne mreže, pokušao da napravim svojevrsnu analizu onoga što je nekada bila i značila u svijetu bh. diplomatija, s onim što ona predstavlja danas.

Nakon godina podrivanja sistema, partiokratskog upravljanja vanjskim poslovima, tronacionalnog uspostavljanja DKP mreže (po sistemu da jedan član Predsjedništva uhljebi svog čovjeka, druga dva to podrže, i onda sve tako funkcionira recipročno), bh. diplomatija danas je sistemski urušena.

Ne postoji ta reformska snaga, nema tog radoholičnog i sposobnog ministra koji može nešto promijeniti nabolje sve dok se partiokratija, nepotizam i korupcija ne izbace iz sjedišta MVP-a, a Ministarstvo ne dobije zakon o vanjskim poslovima BiH - na kojeg čekamo bezmalo deceniju!

Dabome, takav neuređeni institucionalni sistem, u kojem caruju moćni pomoćnici ministra i pojedini (polu)otuđeni centri moći, uzrokuje nesvakidašnje situacije van ikakve kontrole.

Možete li zamisliti da jedan predsjedavajući Vijeća ministara BiH, ili čitav kabinet, ne znaju ili ih nije briga što i danas egzistira odjel pri MVP-u (i njemu srodni u bh. Misiji u Njujorku), koji su trebalo da budu ugašeni još početkom 2012. godine?!

Gotovo punih šest godina nikoga nije briga što desetak ljudi troši enormna sredstva, "koordinirajući poslove" nestalnog članstva BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, koje je prestalo još u januaru 2012. godine!? Koga ili šta oni danas koordiniraju - pitanje je za milion dolara.

Istražujući pozadinu cijele priče čuli smo od dobro upućenih da se u bh. Misiji u Njujorku inače već duže dosađuju, čekajući da im neko izda kakav zadačić. Takvih primjera je mnogo.

Neke misije, predstavništva i odjeli danas su svrha samim sebi. S druge strane, potpuno je nevjerovatno da BiH nema niti jedno DKP u Južnoj Americi, kontinentu s nekim od najbrže rastućih ekonomija u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije