Nezavisni stav

Poslanički kvorum u kafani

Koliko parlamentarci u BiH ozbiljno shvataju svoj posao i povjerenje koje su im ukazali građani BiH, najbolje govori činjenica da se rad komisija sveo na brojanje prisutnih i strahovanje hoće li biti kvoruma.

Vrlo često se odgađaju sjednice komisija čiji je rad veoma važan za rad i odlučivanje oba doma parlamenta BiH. Postoje pojedini poslanici i delegati koji su rijetko na sjednicama, a i kad se pojave niti romore niti govore. Međutim, najgore je što ne postoji mehanizam koji bi dozvolio da se oštrije sankcionišu poslanici i delegati koji ne dolaze na sjednice komisija, odnosno adekvatno ne učestvuju u radu parlamentarnih tijela.

Novinari koji prate rad komisija već mjesecima su svjedoci da vrlo često predsjedavajući komisija šalju sekretare da poslanike i delegate love po parlamentu, najčešće po bifeima u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Da bezobrazluk pojedinaca nema kraja govori i činjenica da ti isti parlamentarci koji sjede i druže se u kafani, a na sjednicama doma i komisija rade predstavu za javnost kako su žestoki protivnici, jako dobro znaju da nema kvoruma da se održi sjednica komisije, pa onda jedni druge nagovaraju da idu izvršiti svoju obavezu.

Sramotno je i da veliki broj poslanika kojima je narod ukazao povjerenje da brane njihove interese u parlamentu BiH skoro pa i ne učestvuje u radu komisija, u kojima se vrlo često raspravlja o bitnim zakonima za građane. Na taj način se otvara mogućnost da se pred parlamentarcima na sjednici doma vrlo često nađe zakon s kojim se oni nisu upoznali, nego ruke dižu po nalogu stranačkih šefova, a i da ne znaju šta taj zakon predstavlja i koliko je on dobar ili nije dobar za građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije