Nezavisni stav

Poštanski glas

Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH stotine birača požalile su se da ih je neko, mimo njihovog znanja i volje, prijavio da na predstojećim opštim izborima glasaju poštom iz neke od zemalja regiona ili Evrope, a gotovo je sigurno da je tih lažnih prijava daleko više, neki kažu čak i hiljade.

Ono što zabrinjava jeste da je za svake izbore to tako, odnosno da već decenijama mešetari iz svih partija u BiH manipulišu glasanjem iz inostranstva, a nerijetko na lokalu, preko "izbornog turizma" i odlučuju o načelniku i skupštinskom sastavu. A sve te godine SIPA i Tužilaštvo BiH ništa ne preduzimaju da tome stanu u kraj i kazne one koji prekrajaju izbornu volju građana.

Stvar je poprilično vrlo jasna i laiku bi bilo vrlo jednostavno otkriti ko je, u čije ime i za koji račun lažno prijavljivao ljude za glasanje putem pošte.

Gotovo svi stručnjaci upućeni u izborni proces se slažu da je sve samo stvar volje i da prije svega Tužilaštvo BiH uz saradnju sa zemljama okruženja, istragu može završiti za svega nekoliko dana i saopštiti koji pojedinci i za koju partiju su krali lične podatke i falsifikovali potpise građana.

Ko je vlasnik stana na adresi u inostranstvu na kojoj su lažno prijavljeni birači iz BiH i koja je IP adresa sa koje je poslata dokumentacija?

Odgovor na ova dva pitanja je pola posla, ali sam gotovo siguran da od toga neće biti ništa i da će, kao i prethodnih godina, sve ostati samo na prijavama i žalbama.

Sa glasanjem putem pošte i lažnim prijavama isto je kao i s umrlima na biračkim spiskovima. Svake izbore ista priča i obećanja, ali je više nego jasno da nekome nije u cilju da se to uredi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije