Nezavisni stav

Pošto revizija?

Revizija finansijskog poslovanja i učinka u institucijama BiH, uključujući i entitetske te kantonalne nivoe, posljednjih godina postala je svrha samoj sebi.

I to ne samo zbog najprostije činjenice da je sve manje, ili nikako, negativnih izvještaja o poslovanju institucija iako je lopovluka sve više.

Još je više to jer smo uvjereni da se naši funkcioneri onako šeretski, iza zatvorenih vrata, u toku neke "poslovne krkačine" jagnjetinom ili plodovima mora, smiju ovim izvještajima i našoj sekiraciji, jer znaju da su sigurni.

Vremenom su shvatili da se u ovoj državi kriminal isplati. Zapravo, mnogo je veća mogućnost da ćete odgovarati za neki krađicu od 1.000 KM, za neko otuđivanje steone junice iz humanitarne ili stranački doniranog kultivatora negoli za kriminal težak stotine hiljada, pa i milione maraka.

Primjera je bezbroj.

Zapravo, čak i kad su imali pred sobom čiste situacije sa dokazanim kriminalom i školskim primjerima korupcije u državnim institucijama, oni kojima je to posao - a to je pravosuđe, nisu ništa uradili.

Pojedinci koji treba da budu moralne vertikale jednog društva, mnogo njih, i previše njih, evo već čitavu deceniju, sve ove godine od završetka "reforme pravosuđa", neće, ne smiju, ili ne žele da se bave svojim poslom (vjerovatno ima pomalo od svega, u zavisnosti od određene situacije).

Mi koji pratimo ovo godinama stoga nemamo apsolutno nikakve dvojbe da su revizije postale bespredmetne, jer se njima u konačnici ništa ne postiže (čak i kad su na čelu institucija za reviziju uistinu pravi ljudi, oni ne mogu ništa).

Ako bismo zašli malo dublje i tražili ključni uzrok ovakvog stanja, onda je on u pojmu "partiokratija". Dakle političke partije, odnosno njihovi lideri i poltrončine koji lidere okružuju, preuzeli su gotovo sve ingerencije institucija države. Oni postavljaju, oni smjenjuju, oni odlučuju o fiskalnoj stabilnosti, oni kreiraju krize, oni određuju koji će zakon proći, i na kraju, oni to rade isključivo iz razloga da bi njima bilo bolje, a većini nas lošije.

Oni, na kraju, postavljaju i revizore. Vidite li ljepote im od života?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije