Nezavisni stav

Potop domaćih ratara

Nastavak takozvane tradicionalne trgovine između Bosne i Hercegovine i Hrvatske jedno je od najkrupnijih pitanja koja stoje pred BiH, a o kojem će u narednim mjesecima biti mnogo riječi.

U suštini, Hrvatska nakon što je postala članica EU, zahtijeva da sa BiH trguje po pravilima koja su važila dok je bila članica CEFTA i da njena roba u potpunosti bude oslobođenja plaćanja carina prilikom uvoza. Na ove zahtjeve Hrvatske, vlasti BiH barem zasad ne žele da pristanu, jer bi to praktično uništilo pojedine privredne grane u BiH, uglavnom poljoprivredne proizvođače i mljekare.

Ključno pitanje je da li BiH ima snage da se suprotstavi jednoj članici EU i domaće poljoprivrednike i privrednike zaštiti od briselske administracije i raznih lobista koji već mjesecima vršljaju po BiH. Ukoliko pristane na zahtjeve EU i Hrvatske, to bi značio potop domaćih poljoprivrednika, a sa druge strane, ako ne pristane, njen put u EU bio bi usporen i blokiran, a određeni proizvod iz BiH ne bi se mogli plasirati na ogromno tržište EU.

Šta god da urade vlasti BiH, neće biti dobro po domaću ekonomiju i ostalo im je samo da od dva zla izaberu manje, jer EU i administracija u Briselu nemaju milosti kada su trgovina i interesi njihovih privrednika i poljoprivrednika u pitanju.

Njih ne interesuju BiH i njeni poljoprivrednici koji imaju ubjedljivo najmanju pomoć države i koji se svakodnevno suočavaju sa nelojalnom konkurencijom, prekomjernim uvozom, dampingom cijena, elementarnim nepogodama, raznim nametima i slično.

Bilo kako bilo, BiH bez Evrope ne može i sasvim sigurno pristaće na zahtjeve Hrvatske i članica EU, samo je pitanje koliko će uspjeti da izvuče koristi iz svega toga.

Ustupak za ustupak, to tako funkcioniše, ali tu na scenu stupaju diplomatija i politika, koja se u BiH vodi od danas do sutra i to je osnovni problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije