Nezavisni stav

Potraga za stanom

Sreću da se domognu kreveta u studentskom domu u Banjaluci imaće tek nešto preko 1.000 studenata, dok će veći dio njih morati uzeti oglase u ruke i redom razmatrati jednu po jednu ponudu za iznajmljivanje stana.

A imaće šta i da vide s obzirom na to da se ponuda pred početak akademske godine povećava, a uz nju i cijene najamnina koje se kreću i do 500 maraka za najobičniju garsonjeru.

Jer četiri kvadrata širokih pločica, 20 kvadrata jeftinog ali sjajnog laminata, nova kuhinja od iverice i kauč napunjen spužvom je komfor koji se mora platiti.

Pojedine "gazde" smatraju da su studenti došli iz džungle i da nikad ništa nisu vidjeli pa se hvale kako u stanu postoji kablovska, centralno grijanje, ili čak terasa i druge pogodnosti koje se samo u Banjaluci mogu vidjeti.

Međutim, vodeći se parolom "čekanje je zlata vrijedno", uz činjenicu da najveći grad u Srpskoj hronično pati od nedostatka jeftinog studentskog smještaja, stanodavci znaju da će ih i pored paprenih cijena studenti kad-tad pozvati.

A hoće, i to uskoro, jer trenutno se privodi kraju i drugi upisni rok, traže cimere kako bi se troškovi prepolovili i traže rješenja kako legalna, tako i nelegalna kako bi se došlo do kreveta u domu, koji s hranom i tri obroka svakog dana košta ispod 100 maraka na mjesečnom nivou.

Ko nema za stan u Banjaluci, ima opciju da traži sobu koja je opet, treba li reći, najskuplja u RS i košta i do 200 maraka, s tim da su u tim sobama po običaju uvijek dva kreveta i da u taj drugi može doći bilo ko ko ima kod sebe 200 maraka.

Ako budete imali sreće u cijenu će vam biti uračunata topla voda, struja, grijanje i drugi troškovi, s tim da morate biti pažljivi kad se vraćate u kuću, koga dovodite, da li gazda ima goste i slično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije