Nezavisni stav

Pozorište, najslobodnija teritorija ovdje i sada

S Kočićem ne stojim dobro, ali nalazim da je opravdano kad crta razliku između gazda i seljaštva, jer je to istina. Pozitivno ne možem tvrditi da hoće da ismije gazde; možda se stavio na stranu slabijega.

Ko zna da poštuje umjetnika koji iznosi društvene mane, taj će znati odati počast Kočiću. Ovo je izvjesni Risto Radulović zapisao u bečkoj "Zori", listu koji je prvi 1903. godine organizovao čitanje "Jazavca pred sudom". Nakon tog čitanja, dok je djelo još uvijek bilo pripovijetka, a ne drama, uslijedila je velika debata. Zanimljivo je to da debatu nije pokrenula uvrijeđena Austrougarska monarhija, nego srpski studenti podijeljeni na protivnike i pristalice mladog pisca, te pogođene najkrupnije gazde iz Sarajeva, Mostara i Banjaluke. Radulovićev iskaz bio je ključni da stvar prevagne na Kočićevu stranu jer je bio gazdinski sin iz Mostara. Kasnije će Kočićeva pripovijetka, napisana za jednu noć, biti dramatizovana da bi je kroz putujuća pozorišta vidjele što veće narodne mase.

Danas, kada se navršava sto godina od smrti velikog pjesnika, pisca i narodnog tribuna, čini mi se da Petra Kočića pored toliko diskreditovanih književnih manifestacija, nagrada i praznih političkih govora najistinitije i najhrabrije brani pozorište. Na sinoć završenom, devetnaestom po redu, Teatar festu "Petar Kočić", održanom u Narodnom pozorištu Republike Srpske, kako je svojevremeno primijetio Risto Radulović, upravo iznošenjem društvenih mana odana je počast Kočiću. Festival je imao moto "Ovdje i sada" i to vremensko-prostorno odredište učinilo je da se pozorište od Kočića kako bukvalno, tako i figurativno udalji, ni manje ni više nego sto godina. No, ono što je ostalo isto i što se nažalost nikako ne mijenja jesu problemi ovog društva, a o problemima se na najvećem pozorišnom festivalu u Republici Srpskoj, što zvuči pomalo apsurdno, sa manje metafore i otvorenije govorilo nego u skupštini, na protestima i mitinzima.

Stoga, iako je bilo i boljih i posjećenijih izdanja Teatar festa u proteklim godinama, moram konstatovati da je festival i ove godine odbranio svoju svrhu i zamisao, te dokazao da su "daske koje život znače" najslobodnija teritorija ovdje i danas.  Što se, pak, "Jazavca pred sudom" tiče - Bosanska vlada je već 1906. godine izdala naredbu o zabrani izvođenja teksta. Jasno, to je malo ko poštovao, a zabilježeno je i to da je predstava za vrijeme Prvog svjetskog rata igrana čak i u jednom logoru. Do prije koju godinu u Banjaluci Kočićevog Davida Štrpca tumačio je Petar Kralj, a od takvih i sličnih njima - mi zasigurno nemamo bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije