Nezavisni stav

Prazne školske klupe

Iseljavanje porodica i smanjen broj rođene djece neminovno "pustoše" škole u BiH, pa ne čudi činjenica da su učionice sve praznije, ali i da se gase manje područne škole.

Prazne školske klupe jednostavno i prećutno najbolje govore kakva je demografska slika u bilo kojoj zemlji. One šalju i najjače poruke. Svima.

Pitanje je samo ko ih čuje, kako ih čuje i šta se čini kada stignu te poruke.

Manji broj osnovaca u školama u BiH ozbiljan je problem, a zbog nedovoljnog broja đaka, direktori ovih obrazovnih ustanova strahuju i da bi mogle biti zatvorene. Katanac najviše prijeti školama u manjim i nerazvijenim opštinama, gdje je i najmanje đaka.

Manji broj djece izazvaće i veliki problem u samom nastavnom procesu, odnosno to utiče i na broj nastavnog osoblja i na njihovu potrebnu normu.

Zbog krize koja se nikako ne stišava i koja se već duže vrijeme provlači našom državom, ljudi su primorani potražiti bolje uslove života za sebe i svoje porodice i na drugim mjestima, pa tako ne čudi činjenica da se naše stanovništvo masovno seli u inostranstvo u potrazi za boljom budućnosti svoje djece.

Rijetko ko će otići sa svoje rodne grude jer je ne voli...

Šta je dovelo do toga da iz godine u godinu imamo sve manji broj đaka, da li nezaposlenost, male plate i manji broj sklopljenih brakova utiču na to?

Šta učiniti da bi nam se natalna politika popravila, šta raditi za afirmaciju rasta prirodnog priraštaja, kako omogućiti bolje uslove i olakšice za buduće roditelje. Mnogo je pitanja bez jasnih odgovora.

Na nadležnima je da preduzmu mjere ali i da se zabrinu zbog podatak da je za 5.115 učenika osnovnih škola u BiH manje ove školske godine negoli godinu dana ranije. A prema ovim podacima BiH je sigurno zemlja koja polako izumire, jer slike nestajanja jednog naroda najjasnije se mogu vidjeti u učionicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije