Nezavisni stav

Predstava u "plavoj sali"

Sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak obilježilo je podizanje tona, rasprava o tome ko je koga preglasao, te šta je kršenje Ustava BiH, poslovnika i zakona.

Delegati su vodili žustru raspravu zbog Deklaracije o protivljenju gradnji pelješkog mosta od strane Hrvatske, svađajući se ko je u pravu, a ko nije i šta jesu, a šta nisu nadležnosti jednog, a i drugog doma.

Da nije bilo tužno i zapanjujuće bilo bi smješno na koji način su delegati raspravljali. Oni koji se sjećaju "Nadrealista" mogli su jasno u glavi zamisliti jednu od njihovih epizoda i zabaviti se načinom na koji se delegati odnose jedni prema drugima. Međutim, kad vam padne na um da za onu predstavu u "plavoj sali" Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu delegati dobiju preko 5.000 KM, onda vam bude mučno i zapitate se - šta oni rade tu?

Neki su se usudili čak prizivati i rat iz klupe, objašnjavati drugim kolegama, ali i gostima iz Vijeća ministara, međunarodnih organizacija, pa i novinarima, kako su oni branili BiH, kako je to njihova država, kako će je opet braniti, a neki su se trudili biti advokati Predstavničkom domu BiH.

Poteglo se pitanje i ko je bitniji - jedan ili drugi dom. Da li onaj u koji su poslanici birani isključivo glasovima građana ili onaj u koji su delegati - izaslanici birani da predstavljaju narode.

Sram vas bilo, valjda bi svi vi, i poslanici i delegati, trebalo da budete tu da isključivo branite interese građana i naroda, a ne da sakupljate političke poene i da zabavljate goste. Začuđujuće je da je, ipak, u četvrtak u Domu naroda BiH progovorio glas razuma iz Kluba srpskih delegata, koji su na kraju sami predložili kompromisnu deklaraciju koju je većina podržala. Nažalost, i ova deklaracija je pokazala da se u BiH ne govori jednim glasom i da su interesi građana i BiH većini na posljednjem mjestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije