Nezavisni stav

Prepeglana kartica za bolji život

Jedan od najpoznatijih slogana koji vam se po narodski servira kada postanete dio horde u BiH čiji je lični dohodak u nepremostivom raskoraku sa sumom potrebnom za iole pristojan život je "Protegni se onoliko koliko si dug".

To bi u prevodu trebalo da znači: auto - golf dvica, stan - prčvarnica, meso - jednom u sedam dana, odlazak u kino - nikad, pomisao na ljetovanje - ni u snovima.

I dok obijesno razmišljate o tome da se s ovdašnjom prosječnom platom i pod sloganom "Protegni se koliko si dug" ni Pigmej ne bi uspio iole istegnuti, kvazimudraci sa TV-a vam serviraju priču da naučite štedjeti.

Taj savjetodavni uvoz glasi otprilike kako su,  zaboga, i vaše prababe, babe i majke uvijek "šparale sa strane" za bolju budućnost. One nisu išle na skupa ljetovanja, one nisu jele po restoranima, one nisu svake sezone kupovale nove cipele. One su znale ekonomisati, a vi, eto, to naprosto ne znate, ili se vjerovatno pravite budale pa nećete?!

U tom trenutku dobro znate da vam je dosta nazovi "ekonomisanja". Više ne želite da pravite ekonomske kompromise jer su vaše bake i majke šparale kako biste vi dobili bolje školovanje, zarađivale više i imale sve što one nisu. Znate da su vas one štedjele da biste vi imali kuću, i auto koje nije golf dvica, i ljetovanje u Grčkoj, i ručkove u restoranima, i, eto, upravo zato, zbog njih, nećete više da se skupljate, a ne kako to pogrešno u izreci kažu "protežete". Vaš plan je da, iako nemate platu koja prati visinu vašeg obrazovanja, priuštite sebi bar na trenutak život onakav kakav zaslužujete.

Prepeglaćete karticu na sumu koja vam je potrebna i nije vam važno što je kamata 20 odsto. Dok to radite sjetite se da ste jutros u novinama pročitali da je dug bh. građana na karticama uduplan, te da je dosegao 220 miliona KM. Zbog toga vam je u trenutku malo lakše, ili teže, ni sami ne znate, ali svejedno podižete novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije