Nezavisni stav

Prevencijom protiv karcinoma

Koliko ljudi u RS posljednjih godina boluje od malignih oboljenja, govori i podatak da je ovo najčešći uzrok prijevremenog odlaska u penziju, te da je ovo rastući i sve zastupljeniji uzrok smrti u RS.

Sve više stresa u životu ljudi, loša ishrana, pušenje, kao i fizička neaktivnost, razlozi su zbog kojih karcinom odnosi sve više života.

Osim što bi svako trebalo da povede računa o sebi brigom za svoje zdravlje, svi mi kao društvo trebalo bi da se angažujemo, pomognemo i doprinesemo kako ova opaka bolest ne bi više okončala ničiji život.

Koliko god zdravstveni stručnjaci i kompletan zdravstveni sistem u RS ulagali napore da se izbore, isto tako i mi kao društvo možemo da pomognemo ovim ljudima da iz velikih bitaka izađu kao najveći pobjednici.

Osim što svi moramo biti jaki kao cjelina, isto tako moramo podići svijest o kontroli svog zdravlja i prevenciju ovih bolesti podići na zavidan nivo.

Rijetko ko od nas redovno obavlja preglede koji su od ključnog značaja za naše zdravlje, a rijetki su i oni koji najmanje jednom godišnje odu bar da urade krvnu sliku.

Prevencija je jedini put kojim moramo poći kako bismo spriječili nastanak karcinoma i umiranje našeg stanovništva, a koliko je ovo važno govore i tvrdnje stručnjaka da otkrivanje malignih oboljenja u ranoj fazi bolesti, pored visoke šanse za izlječenje, omogućava i primjenu poštednih hirurških intervencija, brži oporavak, smanjenje invalidnosti, bolji kvalitet života, kao i smanjenje troškova liječenja.

Svjedoci smo s kakvim se sve nedaćama suočavaju oboljeli od karcinoma, pogotovo oni koji bolest otkriju u poodmakloj fazi, pa ako sve to možemo spriječiti samo odlaskom kod ljekara, zar nam je teško da toliko učinimo za svoje zdravlje?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije