Nezavisni stav

Priče i otmice

Od početka ovog mjeseca čuli smo za bar pet pokušaja otmice djece u blizini osnovnih škola i to samo u Sarajevu, a u petak i u Zenici.

Zenički slučaj digao je na noge sve, čak i sarajevsku policiju, koja se u petak oglasila povodom niza prijava "navodnih pokušaja otmica djece" u posljednje vrijeme u Kantonu Sarajevo.

Zenička policija odmah je blokirala područje, postavila patrole na putu ka školi u blizini koje je, navodno, oteta jedna djevojčica, dok je druga, koja je to sve i prijavila, uspjela pobjeći. Na kraju dana još nije stavljena tačka na ovu priču niti se utvrdilo je li prijava lažna, šta se uistinu dogodilo, šta je pozadina. Ali policija je reagovala. Dočekala je i direktoricu škole, koja je srećom utvrdila da niko od učenika ne nedostaje, bilo na nastavi, bilo kod kuće. Ostaje pitanje šta je bilo u petak ujutro u zeničkom naselju Tetovo.

Istovremeno, činilo se da niko u Sarajevu ozbiljno ne shvata informacije da nepoznati muškarac mami djecu u kombi. Djeca su, na sreću, pametnija od nas pa su ovo odbijala i ispričala roditeljima. Čekalo se sedmicu dana da iz policije saopšte šta je sve prijavljeno. Tako se saznalo za slučajeve od 4. oktobra, 6. oktobra, 10. i 12. oktobra. Dan kasnije, 13. oktobra, neko je, čitajući informacije i strahujući za djecu policiji prijavio sumnjiv kombi. Policija je "brzo reagovala". Ispostavilo se da je u pitanju interna šala dva radnika jedne firme čiji se vlasnik izvinio i najavio sankcionisanje šaljivdžija. I tako, sankcionisanje najavljuje odgovorni vlasnik službenog kombija. A iz policije još nema saznanja ko je onda djecu mamio. Ko to i dalje ide okolo i vreba osnovce. Posljednji slučaj, nadamo se i zadnji, bio je u srijedu. A građanima i dalje stoji iznad glave upitnik ispred pitanja šta se dešava. Da li se neko igra, da li neko izmišlja, da li neko provjerava spremnost policije, ili je policija nesposobna naći one koji djecu blago rečeno uznemiravaju. Odgovora još nema. Ako se neko šali, treba ga naći i to tako da bude primjer ostalima.

Strah roditelja je razumljiv jer živimo u izopačenom modernom svijetu. Svijetu koji sve više gubi moralnost i solidarnost, najmanje. U našoj neuređenoj zemlji posebno ljudi očekuju sve i svašta. Dovoljna je jedna čak i šala da izazove paniku, čak i jedna dezinformacija i spekulacija, a djeca su ta na koju smo najviše osjetljivi. Zato odgovore s pravom očekujemo koliko juče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije