Nezavisni stav

Prodaja ognjišta zbog poplava

Strah od poplava mnoge vlasnike kuća u područjima koja su sklona riziku od poplava u RS, natjerao je da prodaju svoja ognjišta i do 30 odsto jeftinije od realne cijene nekretnina.

Pored toga što su te nekretnine dosta povoljnije, vrlo ih je teško prodati, jer je malo onih koji su toliko hrabri da se svake godine suočavaju s potencijalnim poplavama, međutim neki vide priliku u tome da sada uzmu kuću povoljnije u nadi da će se problem riješiti, što će ih u konačnici vjerovatno izaći skuplje.

Tragovi na kućama koje su stradale u velikim majskim poplavama 2014. godine su vidljivi i dan-danas, pored vidljivih tragova na fasadama i trenutne vlage, one sigurno i dan-danas prazne novčanike i ostavljaju prazne džepove ovog izmorenog i napaćenog stanovništva.

Loša ekonomska situacija je mnoge građane natjerala na životni put daleko izvan opsega naših granica, a mještani ovih područja imaju razlog više za to.

Kuću je inače teško prodati bilo gdje, a kamoli u području koje je rizično, kažu stručnjaci za nekretnine, te ukoliko je plavilo bivšeg vlasnika, i novog će, najvjerovatnije.

Zbog toga su se u prijedorskom naselju Tukovi pojedini mještani odlučili na takav potez, pa bi se prodajom nekretnine preselili, ne samo u inostranstvo, nego i na drugu stranu obale, ka centru grada, kako ne bi vodili višegodišnju borbu s vodom.

Gradske vlasti potrudile su se da naprave zaštitni bedem, odnosno nasip, na obali rijeke, ali mještanima je ostao problem podzemnih voda.

Mještani sada ne vide drugačiji izlaz da pobjegnu iz vode, nego da prodaju svoje kuće i potraže neko bezbjednije mjesto, ili pak da se odluče da ostanu na svom ognjištu s nadom da će se problem ubrzo riješiti, te da ih neće ubuduće opet poplaviti voda i da čamcem neće ponovo odlaziti po osnovne životne namirnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije