Nezavisni stav

Prodavanje magle za balkansku sirotinju

Jedna od najdražih aktivnosti balkanske političke scene je disciplina "soljenja pameti" komšijama/susjedima u regionu. Više vole regionalni politički lideri "bocnuti" "preko ograde" nego dobiti tri sata monologa u prajm tajmu na državnoj televiziji.

Nikakvo smanjenje nezaposlenosti, rast bruto domaćeg proizvoda ili smanjenje državnog deficita ne mogu elite sa cijelog ex-Yu prostora više uzbuditi od otrovnog dijaloga s najomražnijim regionalnim konkurentom.

Od vardarskih obala do triglavskih vrhova, od jadranskih uvala pa do đerdapskih dolina, upinju se na sve četiri raznorazni lideri i liderčići vrebajući priliku kako da dodatno dosole pamet konkurentima preko ograde.

Najnoviji primjer dala nam je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, koja je, onako odokativno, ocijenila kako bi trebalo da se oblače bh. muslimani, kakvu vrstu islama treba oni praktikuju i koliko je "hrvatski" islam tolerantniji od onog "bosanskohercegovačkog". Ustvrdila je i da Rusija kroz Republiku Srpsku vodi hibridni rat protiv Zapada, i svašta još nešto. Reakcija iz BiH, očekivano, uslijedila je munjevitom brzinom, tako da najnoviji rialiti šou međuliderskog prepucavanja može da započne.

Iako sve ovo prosječnom čovjeku može biti zabavno, stvar je više nego ozbiljna, zato što je moja teza odavno da se elite u svim zemljama bivše Jugoslavije, svim njenim republikama, entitetima, kantonima, opštinama i mjesnim zajednicama vrlo rado služe zapaljivom retorikom i prebacivanjem ping-pong loptica otrovnih i zajedljivih komentara, samo da što je god moguće više odgode ono njima najstrašnije pitanje: Kako su te elite zaradile svoj prvi milion? Odakle pare za sve one viletine, trgovinske lance, benzinske pumpe, hotele i restorane? Ko je opustošio fabrike, ko je otjerao radnike na ulice, kojom to logikom na građevinskim zemljištima u gradskim zonama nekada društvenog vlasništva niču superluksuzni šoping-molovi kao pečurke poslije kiše? Ništa njima nije draže nego kada im "omraženi neprijatelj" preko ograde na volej nabaci najnoviji nacionalistički ili šovinistički komentar, oko kojeg se onda glođe regionalna žuta štampa dok otrov mržnje baca na izgladnjelu i opljačkanu sirotinju. 

Hoće li se ikada razići magla koju nam sve ove godine prodaju raznorazni regionalni muljatori? I ako se to jednog dana i desi, hoće li nam se onda istina ukazati, kristalno jasno pred našim očima? Ili je magla na Balkanu prirodno stanje? A najbolje prolaze oni koji je prodaju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije