Nezavisni stav

Prosjački štap

Penzioneri su decenijama kičmali da bi nama danas bilo bolje. Ono što su stvorili, drugi su u međuvremenu uništili. A, njih su doveli do prosjačkog štapa.

Mršavi iznosi na tekućim računima pripadnika treće dobi dokazuju nepraveden odnos vlasti prema onima koji su nekada dizali fabričke gigante, puteve, stambene zgrade, koje mi danas koristimo.

Penzioneri vape za pristojnim životom, jer je ovaj, kakav sada žive, sveden na snalaženje.

S penzijom, od koje mnogi ne mogu da izmire ni račune u apotekama, dovedeni su u poziciju da se zapitaju zašto su se i rodili. Kako platiti režije, stan, hranu i kako uopšte dočekati sljedeći ček, pitanja su na koja nemaju odgovore.

Danas, kada bi naše bake i djedovi, ili očevi i majke, trebalo da ubiru plodove dugogodišnjeg rada, oni su se našli u nimalo zavidnoj poziciji - da se pitaju hoće li im sutra frižider ostati prazan.

Neki od njih su položaj u kojem se nalaze opisali riječima da im se čini kako država jedva čeka da njihov biološki sat prestane da kuca, pa da ih mogu obrisati s platnog spiska.

O pristojnom životu mogu samo da sanjaju, jer je to ovdje gotovo nemoguće i za one koji primaju "masnije" plate.

Istina, među penzionerima ima i onih koji su na platnom spisku Švajcarske, Njemačke ili Austrije i oni žive za nijansu bolje. Takođe, među penzionerima su i oni koji su taj status stekli pod sumnjivim okolnostima.

Međutim, mnogo je više onih koji su je pošteno zaradili i trebalo bi da se država prema njima odnosi s uvažavanjem, te da im obezbijedi život dostojan čovjeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije