Nezavisni stav

Prošlosti, oprosti

Kulturno-istorijsko nasljeđe Bosne i Hercegovine, zbog neadekvatne zaštićenosti od strane države, ali i nesavjesnog odnosa građana prema vlastitoj prošlosti, prepušteno je propadanju i zubu vremena.

Najbolji primjer tome su zaboravljeni istorijski spomenici iz perioda vladavine Starih Rimljana ovim prostorima, koji se mogu pronaći na širem području Sanskog Mosta. Odbačeni kameni miljokazi, koji su nekoć stajali uz drevne ceste kojima se stizalo do grada Romula i Rema, u selu Stara Rijeka, ruinirani most iz tog perioda i rimska kanalizacija u mjestu Stari Majdan te brojni drugi artefakti za koje mještani kažu da se mogu lako pronaći na tom prostoru, istorijska su zaostavština za koju bi se otimali eminentni svjetski muzeji. Kakav je odnos prema tim civilizacijskim tekovinama možda najbolje svjedoči činjenica da su ih mještani decenijama koristili kao građevinski materijal te ih ugrađivali u vlastite kuće i druge objekte.

Nije teško zaključiti kako su na takav način zauvijek uništeni vrijedni kulturni spomenici i unikatna istorijska baština. Činjenica je da danas živimo u vremenu u kojem su, kao nikada ranije, istorija i kulturno nasljeđe zanemareni. Razlog zbog čega danas ne poštujemo druge, ali ni sami sebe, treba, između ostalog, tražiti i u našem odnosu prema vlastitoj prošlosti. Uništavajući sopstveno nasljeđe uništavamo najpostojanije temelje našeg višestoljetnog kolektivnog postojanja. Neko je s pravom konstatovao kako je naš odnos prema kulturnoj baštini jedan kontinuirani varvarizam. Još više žalosti nebriga nadležnih institucija države koje su potpuno zanemarile kulturnu i civilizacijski zaostavštinu. Čitavo društvo je u paradoksalnoj situaciji i nije nemoguće zamisliti da neki ministar ili činovnik konstatuje kako ti miljokazi i nisu baš toliko vrijedni te da se mogu napraviti još ljepši i stariji. Poučna misao o tome kako generacije koje ne vode brigu o vlastitoj prošlosti ne mogu računati na svijetlu budućnost najbolje se odnosi na nas same. Prošlosti, molim te, oprosti!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije