Nezavisni stav

Ptičji grip

Ptičji grip je stigao i u Bosnu i Hercegovinu. Ovu vijest ne treba posmatrati kao nešto dramatično, nego kao rezultat neminovnosti, jer smo pratili posljednjih mjeseci širenje ptičjeg gripa u Evropi. Širenje ptičjeg gripa je, dakle, bilo neizbježno i na BiH, jer je BiH bila gotovo jedina zemlja u regionu u kojoj, do juče, nije zabilježena njegova pojava. Zbog toga ne treba ovu vijest prihvatati ni dramatično ni panično.

Još u novembru prošle godine mediji su pisali o tome kako ptičji grip hara Evropom. Za razliku od smrtonosnog virusa ptičjeg gripa H5N1 iz 2006. godine, stereotip H5N8, iako se brzo proširio Evropom, dosta je blaži i ne može se prenijeti na ljude. Da virus od koga prvenstveno, kao što mu i ime govori, obolijevaju ptice može da se prenese i na pernate domaće životinje prvo je pokazao slučaj na jednoj farmi u Mađarskoj.

Ono što je za zdravlje stanovništva najbitnije jeste da zasad nije zabilježen nijedan slučaj "transfera" virusa H5N8 na ljude. Zbog toga je jako bitno prenijeti pravu, nedvosmislenu poruku u medijima o tome. Nažalost, svjedoci smo da ima i onih medija koji se u svemu nastoje ponašati senzacionalistički, ali i pojedinih stručnjaka koji, nažalost, nepažljivo govoreći o ptičjem gripu medijima ne daju preciznu informaciju kako bi mogli razlikovati o kojem soju se radi. A razlika je ogromna jer određuje da li je neki soj virusa prenosiv na ljude ili ne.

Dok budete čitali ovaj komentar vjerovatno će već biti poznato da li je virus ptičjeg gripa pronađen u domaćinstvu u Prijedoru tipa H5N8, što je najvjerovatnije, jer je to virus koji je trenutno prisutan u Evropi, a svi se nadamo da jeste.

Šta dalje kad se otkrije soj virusa? Nažalost, virus je nemoguće zaustaviti u širenju jer su njegovi prenosnici divlje ptice, ali možemo minimizirati njegovo širenje. Jedna od najbitnijih mjera, kojih se moraju pridržavati vlasnici pernatih životinja, je da ne puštaju perad na otvoreno jer tada postoji veća mogućnost da će doći u kontakt sa pticama.

Takođe, svako uginuće ptica ili peradi, koje građani i poljoprivredni proizvođači primijete, treba odmah prijaviti nadležnoj veterinarskoj službi. U slučaju ptičjeg gripa najbitnija je brza reakcija i informacija nadležnim vlastima, kako bi nakon toga uslijedile efikasne mjere zaustavljanja daljeg širenja virusa.

Na primjeru Prijedora vidjeli smo šta znači brza akcija, odnosno reakcija, jer je dalje širenje ove bolesti zaustavljeno, zahvaljujući pravovremenoj informaciji, što treba da bude cilj svima nama.

(Autor je portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije