Nezavisni stav

Pušači idu u ilegalu

Tek što su pušači otkrili način na koji mogu da uživaju u duvanskom dimu duplo jeftinije nego što je to bilo kada im je jedina opcija bila paklica cigareta, država se sjetila kako da i njih uključi u sakupljanje poreza.

Naime, izmjenama Zakona o akcizama rezani duvan, koji je zbog cijene bio izuzetno popularan u protekle dvije godine, biće duplo skuplji, pa kome se isplati da uštedi najviše desetak feninga, a da pritom izgubi pola sata svaki dan, može i dalje da ga konzumira.

A, može se reći da su građani postali pravi mali majstori kada je u pitanju proizvodnja cigara, pošto u gotovo svakoj kući ozbiljnog pušača postoje mašinica za pakovanje, filteri, tabakere, duvan i sve ostalo potrebno za konačni užitak.

Sa druge strane, poskupljenju se najviše raduju prodavači na pijacama, koji nakon 1. avgusta očekuju pravu navalu ojađenih pušača koji će nakon dvije godine još jednom krenuti u potragu za opijatom i nikotinom kako bi zamijenili onu sve manje za džep dostupnu cigaretu upakovanu u fabrici.

Gledajući ponudu, koja je naravno nelegalna, neće im biti teško pronaći "duvan" po cijenama od 20 maraka po kilogramu, za šta se, primjera radi, može napraviti oko 800 cigara, što je, gledajući cijene u legalnim tokovima, gotovo pa džabe.

Treba biti realan i reći da ukus tog duvana podsjeća na miris pokošene otave i lista od grabove šume, ali pluća će se na sve navići kako se ionako prazan džep ne bi dodatno izvrnuo.

Kako god bilo i kolike god namete pušači dobijali od strane nadležnih, država mora da shvati da će oni okorjeli i pravi pušači nastaviti da u svijetu duvanskog dima traže nove sirovine i inovacije, a da će njihova borba trajati do smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije