Nezavisni stav

Put za nove investicije

Nevjerovatno zvuči da u 21. vijeku još postoji makadamski put, i to regionalni, ali, eto, jedan procenat puteva u RS od ukupno 4.200 regionalnih i magistralnih otpada na one prekrivene tucanikom, pa je i najmlađu opštinu u RS zadesila ta zla kob.

Ali makadam će uskoro postati prošlost. Apeli mještana i lokalne zajednice urodili su plodom, pa će krajem ove godine, ukoliko sve nadležne institucije obave svoj dio posla, početi izgradnja "ravne ceste". Tako mještani Stanara zovu regionalni put koji vodi ka FBiH, odnosno ka Jelahu, Tešnju i dalje ka Tesliću. Taj put, iako je makadamski, koriste svi koji žele da skrate putovanje ka Tesliću, jer je mnogo bliže tom saobraćajnicom stići do odredišta, nego obilaziti k'o kiša oko Kragujevca, preko Doboja. O značaju puta za privredu ne treba trošiti riječi, jer kada se pređe entitetska linija, prva lokalna zajednica je Jelah, koji pripada opštini Tešanj, a i jedni i drugi se mogu pohvaliti zavidnom privrednom aktivnošću.

I Stanari imaju privredni gigant, tako da im je sigurno u interesu da raspolažu modernom putnom komunikacijom, koja će olakšati protok robe i usluga, ali i privući nove investitore na ovo područje.

Naravno, prije nego što bageri krenu na posao, moraće se izvršiti eksproprijacija zemljišta, jer je izgradnja ovog puta od opšteg interesa, pa će se domaćini za potrebe, ne samo države, nego i svoje odreći (za pare, neće sigurno džabe) kojeg parčeta zemljišta. U opštini Stanari uvjeravaju da imaju načelnu saglasnost 99 procenata vlasnika zemljišta, a nadam se da onaj jedan procenat neće bez potrebe "zatezati" i produžavati procedure, jer valjda je svima u interesu da ne gutaju više prašinu, nego da se k'o gospoda voze asfaltiranim putem.

Poznajući naš, balkanski mentalitet, mogu pretpostaviti da će se tu i tamo naći poneki "partybreaker", koji će željeti zaraditi na opštem interesu, ali prepuštam institucijama da se s njima pozabave kada za to dođe vrijeme. Uostalom, gradnja puta dugog 8,2 kilometra će trajati dvije godine, što je, čini mi se, nešto duže nego što smo navikli, pa bi ta činjenica mogla da natjera kolebljive da budu lokalpatriote i olakšaju izuzimanje onih 51.000 metara kvadratnih zemljišta od kojeg će desetine hiljada mještana oba bh. entiteta imati koristi. Progurati se među prioritete u nadležnim institucijama danas nije nimalo lako, zato rukovodstvo i mještani najmlađe opštine u RS treba da iskoriste priliku koja im se pružila i spremno dočekaju ulaganje u infrastrukturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije