Nezavisni stav

Putin i zapadni Balkan

Posjeta Vladimira Putina, predsjednika Rusije, Beogradu, kao i napori koje srbijanska vlada čini da zadrži dobre odnose sa SAD i EU, arapskim i istočnim zemljama, pokazuje koliko je duboko pogrešna bila srpska politika izolacije i izazivanja inata koju smo vodili proteklih decenija.

Možete se slagati ili ne s Aleksandrom Vučićem, ali ako ćete biti pošteni morate mu odati priznanje da je našao odličan balans koji je Srbiji i srpskom narodu nedostajao - graditi diplomatske odnose, strpljivo i trajno, sa svim zemljama, a da ih zasnujete na interesima vaše zemlje i naroda.

I, eto, ako je bilo onih koji su sumnjali, pokazalo se da Srbija može biti i na istoku i na zapadu, i na sjeveru i na jugu. Vučić je u spoljnoj politici otpočetka imao dobitni pristup: nećemo jedno govoriti, drugo misliti, a treće raditi. Ono što obećamo ispunićemo, a našu politiku zasnivamo na našim interesima. Ja znam da se SAD i EU ne sviđa pretjerana srpska bliskost sa Rusijom, ali Vučić je tu našao vrlo pragmatičan odgovor: Šta nam vi, naši evropski i američki prijatelji, možete ponuditi? I odgovor je došao odmah sutradan: Razmišlja se o novom Maršalovom planu za Balkan, u kojem bi EU i SAD pomogle razvoj privrede i infrastrukture na Balkanu.

Srbija je pokazala prijateljski odnos prema BiH i bratsku odanost prema RS. I jedni i drugi to možemo iskoristiti. Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da se Putinove privredne pogodnosti za Srbiju odnose i na RS, pa samim tim i na BiH. To je sjajna prilika za slabašnu bh. privredu.

Moguće je da će naši zapadni prijatelji prema takvim aranžmanima gledati sumnjičavo. Zato bi naši političari trebalo da upotrijebe Vučićev pristup: Želimo partnerstvo i prijateljstvo sa svima, dajte nam projekte, pomozite nam da razvijemo svoju ekonomiju i da se izborimo protiv kriminala i korupcije, i sarađivaćemo i sa vama. I oni će to poštovati. SAD poštuju one koji imaju kičmu i pokazuju dosljednost i kredibilitet u politici koju vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije