Nezavisni stav

Putovanje vozom ponovo "u modi"

"Željeznice RS" i "Željeznice FBiH" potpišu ugovor, resorno ministarstvo aminuje i eto linije Banjaluka - Sarajevo s modernim talgo vozom... Linije koja povezuje dva najveća grada u BiH, linije koja je trebalo da bude uspostavljena prije 10 ili 15 godina. Ali dobro, bolje ikad nego nikad.

Novinarski znatiželjan, sa još nekoliko kolega ukrcao sam se na prvu vožnju da vidim šta talgo nudi i mogu reći da sam i više nego zadovoljan. Čista i mirisna te ugodno klimatizovana unutrašnjost, televizori gledljivi sa svih sjedišta, besplatan internet i to poprilične brzine - sve ovo i još mnogo toga za 50 maraka povratne karte. Mnogo li je? Ma nije, kad pogledaš koliko košta autobuska karta, te kako i koliko se truckaš u onim kantama od autobusa. Nikad više ni pomislio ne bih na autobus.

Tu je i druga strana putovanja vozom, ima ta neka nostalgija koju šine nose sa sobom, pa dogodovštine koje su nezaobilazne u svakom putovanju, poneka pijana glava koja tumara vagonima i izaziva smijeh kod drugih putnika. Naravno, o ekološkoj strani da i ne pričamo, pa ne subvencionišu vlade svuda u svijetu željeznice bez razloga. U Velikoj Britaniji, na primjer, najčešće prevozno sredstvo kojim se ide na posao je upravo voz.

Pa kako smo onda mi dospjeli da nam je senzacija uspostavljanje jedne kvalitetne linije? Sam sam tragao za tim odgovorom i jedino smisleno što mi je palo na pamet je da je razlog to što željeznice nisu biznis, već socijalna usluga. Nigdje nisu samoodržive pa tako ponajmanje kod nas. I to je, vjerujem, jedina istina zašto su željeznice u BiH u očajnom stanju, političari ne vide sebe tu, nema profita i nema načina da se "ugrade".

U povratku za Banjaluku novinarska ekipa je, opet radoznala da napravi poređenje, ušla u jedan od standardnih vozova, popularnog "klampaša" koji svakodnevno saobraća u sklopu ŽRS. Tuga, jad i čemer, to je bio povratak u realnost, oronula unutrašnjost sakrivena u još oronuliju spoljašnjost. Od klime se samo klimaju prozori, temperatura je pokazivala "ugodnih" 42, a iz one prostorije što su je nazvali WC-om širio se smrad fekalija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije