Nezavisni stav

Razgovori radi razgovora

Trilateralni sastanak između članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Hrvatske u Mostaru nije donio ništa novo.

Razgovarano je, ništa nije dogovoreno, a tokom zajedničkog obraćanja medijima bilo je i varnica između Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, i Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, zbog utvrđivanja granica između dvije zemlje.

Mnogo je neriješenih, gorućih pitanja, koja već godinama čekaju, kako se iz reakcija zvaničnika u utorak u Mostaru dalo vidjeti.

Postavlja se pitanje - koja je svrha sastanaka, susreta, ručkova, putovanja, ako oni ne poluče nekim konkretnim dogovorom.

Trilaterala nije bilo u posljednjih šest godina, ali je bilo drugih sastanaka i razgovora, koji opet nisu dali rezultate.

Zbog čega se zvaničnici sastaju? Veliki broj analitičara, što ekonomskih, što političkih, reći će - dobro je da se razgovara.

Slažemo se, dobro je, ako od tih razgovora ima konkretnih rezultata, ako će to donijeti dobro građanima BiH i susjednih zemalja, ali se čini da s trilateralnog sastanka u Mostaru nisu građanima poslane konkretne poruke, nisu riješena otvorena pitanja, jedino je konstatovano da postoji potreba zajedničkog tržišta, te je posebna pažnja posvećena demografskim pitanjima, uz konstataciju da je veliki problem u sve tri zemlje iseljavanje stanovništva.

Građani su siti razgovora bez konkretnih rješenja, a i ovi koji su održani u utorak u Mostaru na najvišem nivou pokazali su da su, nažalost, bili razgovori samo radi razgovora. Isto tako, pokazali su da je pitanje granica između ove tri zemlje pitanje svih pitanja, koje će, po svemu sudeći, epilog imati na nekom arbitražnom sudu i na međunarodnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije