Nezavisni stav

Rebalans za veće trošenje

Vlada FBiH usvojila je rebalans federalnog budžeta za ovu godinu, što je tražio MMF.

Očekivalo se da će biti rezova s obzirom na najavu da prihodi neće biti onoliki koliki su očekivani i da neće biti dovoljni za izmirenje svih obaveza.

U poruci nakon sjednice Vlade FBiH, kada je usvojen rebalans, rečeno je da je njegov osnovni cilj, između ostalog, smanjenje budžetskog deficita.

Ipak, na zaprepaštenje ekonomista, rebalans je urađen tako da su prihodi smanjeni (očekivano), ali su rashodi povećani i još se planiraju pokriti novim zaduženjima koja će vraćati generacije iza.

Time je i deficit povećan za skoro 118 miliona KM umjesto da se teži ka njegovom smanjivanju bez zaduženja, koja se za kratki period moraju vratiti, pa i bez planiranja zaduženja koja još nisu odobrena.

Deficit budžeta FBiH sada je narastao na 466,5 miliona KM, a planira se namiriti od trezorskih zapisa za koji su mnogi rekli da nisu dobar način zaduživanja, jer se taj iznos s kamatama mora vratiti za nekoliko mjeseci, a pri tome su kamate nepovoljne.

Planira se namiriti i od goluba na grani, iz kredita koji još nije odobren, kredita MMF-a koji traži štednju i racionalizaciju.

Ta štednja je kroz rebalans ostvarena tako da se za 2,9 miliona KM smanjio transfer civilnim invalidima, za deset miliona KM su manji podsticaji za poljoprivredu, za 17 miliona KM manje je novca za autoput, a za 8,4 miliona KM manji je ukupan iznos za plate i naknade, s tim da se za njih i dalje treba izdvojiti, ne tako mali iznos - 232,4 miliona KM. Zato je povećano izdvajanje za dug za trezorske zapise, one nepovoljne načine zaduživanja, i povećani su transferi javnim preduzećima. A kako ona rade, pišu revizori ne tako puni hvale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije