Nezavisni stav

Reforme, šta je to?

Ono što se slavi kao najveći ekonomski uspjeh dejtonske BiH - uspostavljanje Uprave za indirektno oporezivanje, moglo bi u istorijske knjige jednog ne tako dalekog dana u budućnosti ući kao naš finalni usud.

O čemu se radi? Pa, uspostavljanjem UIO iznenada su snažno porasli poreski prihodi u državnu kasu i elite su dobile lažno uvjerenje da je ekonomija iznenada krenula i da će biti moguće popraviti životni standard bez da se sprovedu teške strukturne reforme koje bi dale prostora našoj krhkoj privredi da prodiše. Snažnim prilivom sredstava porasli su apetiti na državne jasle sviknute elite, i kad se balon naduvao, odjednom se ispostavilo da novca više nema. Svjetska ekonomska i finansijska kriza iz 2008. je cijelu tu situaciju dodatno pogoršala, ali na način na koji možda niste razmišljali: kriza je oborila kamatne stope i zaduživanja učinila veoma atraktivnim.

Tada počinje spirala zaduženja koja će iz godine u godinu rasti geometrijskom progresijom. Sada prave strukturne reforme gotovo više da nisu ni moguće jer ministri finansija u ovoj zemlji gotovo da više ni nemaju vremena misliti na bilo šta drugo osim na to kako namiriti iznose na kreditna dospijeća. Kriza u vezi s evrom opet je oborila kamate skoro na nulu, i našim ministrima zaduženje će se ponovo činiti kao atraktivna opcija. 

Ja jesam pesimista da će ovoj zemlji biti išta bolje, ali opet ne na način na koji se obično razmišlja: Ekonomska situacija se hoće popraviti zato što je BiH suviše mala ekonomija, a strah Evrope je suviše veliki da ovo naše bure baruta ponovo ne eksplodira, pa će dotirati sredstava taman toliko da ne potonemo, a to će, opet, odgoditi suštinske reforme bez kojih se o bilo kakvom boljitku ne može ni razmišljati.

Bilo bi sjajno kada bismo novu evropsku inicijativu, fondove EU i niske kamatne stope znali iskoristiti da u naredne dvije-tri godine provedemo suštinske reforme. Bilo bi sjajno, ali bojim se da je nećemo iskoristiti.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije