Nezavisni stav

Rezovi u zdravstvu

Zdravstveni sistem u RS odavno je na koljenima i slijedi mu niz mjera, čija bi realizacija trebalo da rezultira uštedama.

Obiće se to o glavu, po svemu sudeći, onima koji su u domove zdravlja i bolnice zaposleni na određeno vrijeme, ali i onima koji sada studiraju medicinu.

Naime, činjenica je da u mnogim zdravstvenim ustanovama postoji višak radnika, koji plate dobijaju od našeg novca, a dalo bi se polemisati o tome kakve nam usluge pružaju. Uvjeren sam da većina pacijenata ima poneku zamjerku.

Kadrovska politika, kako tvrde sindikalci, do sada se odnosila na to da su posao dobijala nečija djeca, a nečija nisu mogla. Ko su prvi, a ko drugi, svi dobro znamo.

Osim toga, ako je neko imao jaku štelu da dobije radničku knjižicu, imamo pravo da posumnjamo da je na sličan način završio fakultet.

Ipak, odlučeno je da se podvuče crta i da se zaustavi nekontrolisano zapošljavanje.

Javnim zdravstvenim ustanovama i fondovima u RS ograničen je prijem novih radnika, ali i produženje postojećih ugovora o radu za zaposlene na određeno vrijeme, bez saglasnosti resornog ministarstva, što znači da neki direktori više neće moći davati posao kako im se prohtije.

Takođe, odlukom Vlade RS, menadžeri bolnica i domova zdravlja primorani su i nizom drugih mjera da domaćinski posluju ustanovama koje su im povjerene, pa je, primjera radi, odlučeno i da će radnicima morati prvo da uplate poreze i doprinose, pa tek onda plate.

To je samo dio planova za zdravstveni sektor, i biće interesantno za godinu dana vidjeti da li su ovi "rezovi" urodili plodom, odnosno uštedama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije