Nezavisni stav

Roditeljska pažnja kao online regulator

Od četrnaest web-stranica koje je svojevremeno testirala Evropska komisija, samo dvije, odnosno Bebo i MySpace, imale su kontrolu korisnika i postavki koje onemogućavaju "strancima" pristup korisničkim profilima.

Posljednjih godina relevantna regulatorna tijela širom svijeta ukazuju na problem nedovoljne zaštite privatnosti na društvenim mrežama kao što je Facebook, koji dnevno posjeti više od milijardu ljudi.

U mnogim zemljama, ni postojeća zakonska regulativa do danas ne poznaje oblast visokotehnološkog kriminala ili sajber generaciju koja odrasta na internetu, u ekspanzivnoj industrijskoj moći gdje su dostupnost svega i svemu dio vršnjačke igre.

Ne postoji nijedan način za provjeru svih informacija koje su na mreži, iako se još od ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka  pokazalo da je "globalno selo" najprostranije za takozvane maliciozne softvere s pornografskim stranicama, kao i predatore ili potencijalne pedofile.

Na to nas je ovih dana podsjetila i situacija sa  lažnim profilom Mirele Artunović-Milošević, koja se pedijatrijskim uslugama obratila majkama sa Facebook grupe "Mame Banjaluke", ali se interna komunikacija s ovog profila nastavila zahtjevima za slanje fotografija i pitanjima o genitalijama djece...

Svima nam je potrebno učenje, edukacija, prilagođavanje zakona, razvoj sajber-policije, širenje ispravnih socijalnih i kulturnih vrijednosti i na internet. Međutim, roditeljska pažnja (odgovornost) je neprikosnoveno regulatorno tijelo na pojedinačnom nivou.

Kako bi ta grandiozna uloga bila ostvariva, neophodna je prije svega kompetencija samih roditelja, što u ovom slučaju podrazumijeva online pismenost, ali ne i instant obrazovanje i pomoć, poznavanje nedostataka i potencijalnih opasnosti savremenih medija, a zatim korištenje mnogih njihovih prednosti, brzine informacija.

Od toga zavise svrha i način posjete određenoj stranici na internetu, koji će odrediti i kvalitet iskorištenog ili ipak potrošenog (zloupotrijebljenog) vremena na internetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije