Nezavisni stav

Rudarska solidarnost na ispitu

Da se na početku razumijemo - rudare poštujem, suosjećam s njihovim porodicama, koje ih svaki dan na posao ispraćaju kao da je posljednji...

U rudniku ne bih radio ni za veće pare od onih koje imaju i koje sada traže zenički rudari. Nisam kukavica. Radeći poslove novinara od 1995. godine nekoliko puta silazio sam u rudarsko okno, pravio priče o ljudima čije porodice jedu hljeb sa sedam kora. Nimalo ugodno i lako nije bilo sići, a kamoli raditi osam sati. Naprotiv, taj posao definitivno ne bih radio za novac.

A kada je riječ o novcu, zbog kojeg već dva dana ne radi skoro 1.600 radnika Rudnika mrkog uglja Zenica, stvari ovako stoje. Minimalna plata je oko 950 KM, topli obrok blizu 400 KM. Povodom 21. decembra, Dana rudara, prošle godine isplaćene su svima nagrade od 300 KM, a regres za 2014. godinu iznosio je 900 KM. Gledajući očima više od 70.000 nezaposlenih samo u Zeničko-dobojskom kantonu, usuđujem se napisati i 90 odsto onih koji imaju sreću da rade i za to od poslodavca dobijaju naknadu, primanja koja imaju rudari zeničkog rudnika dostatna su za egzistenciju. Kada su u četvrtak izašli na kapiju Stare jame, grupa rudara, jer obustavu rada ne podržava velika većina, novinarima je izrazila nezadovljstvo jer "im je banka skinula" ratu kredita od toplog obroka!? Sve smo to slušali, snimali, prenijeli javnosti..., a u sebi se pitali: Pa ko danas može podići kredit da mu je rata 400 ili 500 KM? Ako im je prošle godine druga rata regresa u iznosu od 453 KM isplaćena krajem decembra, zašto dio rudara ne vjeruje direktoru da će i sada dobiti regres? Uostalom, prošlogodišnja tragedija u Raspotočju, osim ljudskih gubitaka, nanijela je i nepovratnu materijalnu štetu rudniku, koji, za razliku od kakanjskog i brezanskog, osim uglja proizvodi i gubitke!

Zanimanje rudar uvijek je bilo asocijacija za solidarnost i, ma koliko bih volio da griješim, čini mi se da ovaj put komorati nisu marili za radnike Željezare, čiji je posao, za koji imaju neuporedivo manje plate, upitan zbog nedostatka uglja, ili za svoje ionako iscrpljene sugrađane, djecu i penzionere, koji neće imati grijanje jer nema uglja... Bojim se da i u ovom protestu, koji će imati nesagledive posljedice po preduzeće i njih same, rudarima neko manipuliše i da će ovo časno zanimanje postati predmet manipulacije.

Uostalom, u ZDK regres nisu dobili ni ljekari, učitelji, nastavnici, Željezarini metalci, policajci, tužioci, sudije, a pogotovo ne novinari koji su rudarima i svima drugima dežurno rame za plakanje. Cijenjeni moji drugovi rudari, šta bi bilo kada svi nabrojani ne bi vjerovali onima koji su na čelu njihovih "rudnika" i kada bi svi stupili u štrajk? I oni imaju porodice, a za kredite nisam siguran da ih smiju podići.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije