Nezavisni stav

Ruše se temelji poljoprivrede

Katastrofalan položaj u kojem su se, ne svojom krivicom, našli poljoprivrednici u Federaciji BiH, natjerao ih je na očajnički potez, koji je zabrinuo građane, ali nije zabrinuo političare.

Poljoprivredni proizvođači u četvrtak su, iskazujući svoj revolt i stanje u kojem su se našli, u Sarajevu podijelili nekoliko tona povrća, revoltirani zbog dugovanja koja prema njima ima vlast, a riječ je o neisplaćenim podsticajima za prošlu i ovu godinu.

Osim toga, poljoprivrednici iz FBiH za 20. juli najavljuju i protest ispred zgrade federalne vlade. Ni zemljoradnici, voćari i stočari iz RS nisu zadovoljni, i već godinama ističu da se od ovog zanimanja više ne može živjeti, već je riječ o borbi sa vjetrenjačama.

Dok razvijena Evropa ulaže maksimalne napore da vrati život u seoske sredine, te podstiče poljoprivrednu proizvodnju i samozapošljavanje u ovom sektoru, naši političari pasivno posmatraju ogorčene ljude sa sela, koji su, zbog svoje patnje, kako se njihovim potomcima ne bi dogodilo isto, omladinu poslali u gradove.

Do prosjačkog štapa poljoprivrednike su dovele lani poplave, a prije toga suše i grad, a omču oko vrata steže im i skupa proizvodnja, nakon koje, na kraju, ne mogu da budu ni na pozitivnoj nuli.

Svi se u ovoj državi, a pogotovo vlastodršci, zaklinju da je budućnost u selima, ali malo ko, ko ima vlast u rukama, pokušava da stvori uslove da seoska naselja ožive.

Revolt poljoprivrednih proizvođača je, čini se, eskalirao, i pitanje je dana kada će izbiti problem još većih razmjera. Prepušteni su ljudi sami sebi, u bespoštenoj tržišnoj utakmici.

Iz uvoza nam dolazi sumnjivo, hemikalijama tretirano voće i povrće te proizvodi animalnog porijekla koji su mjesecima bili u hladnjačama, a mi možemo da proizvedemo najzdravije, ali za to nemamo uslove.

Ako vlast nastavi ovu politiku, neprijateljsku prema poljoprivredi, ova grana biće potpuno ugašena. Temelji su joj gotovo srušeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije