Nezavisni stav

SDA društvo jednog lica

Da je Stranka demokratske akcije (SDA) postala društvo jednog lica, zorno pokazuje odnos najvišeg rukovodstva prema drugom čovjeku ove stranke - Adilu Osmanoviću, ali i odnos prema "neposlušnoj četvorci" od koje je jedan dobio "crveni karton" i izbačen je iz stranke, a trojica su pred isključenjem sa "žutim kartonom".

Da je ovo samo tek početak problema s kojima će se suočiti SDA, govore sve glasnija upozorenja koja stižu od nezadovoljnih članova. A da je pobuna u SDA na vidiku, govore i informacije koje nezvanično kruže među članovima i novinarima već neko vrijeme.

Dešavanja na posljednje dvije sjednice Predsjedništva SDA samo su dokaz da je u ovoj stranci sve više nesloge, te da su neki članovi "vredniji od drugih".

Problemi u SDA prisutni su još od kongresa ove stranke na kojem je za predsjednika izabran Bakir Izetbegović, a veliki broj, do tada uglednih i bitnih članova, poput Salke Sokolovića, koji je imao najviše glasova na posljednjim izborima, nije dobio nikakvu bitniju funkciju u ovoj stranci.

Mnogo ranije u SDA su postojala "dva klana" okupljena oko rahmetli Sulejmana Tihića, predsjednika SDA, i Bakira Izetbegovića, Tihićevog zamjenika. Ono što je mnoge začudilo je da je Izetbegović, na neki način, uspio pridobiti neke od Tihiću "najvjernijih".

I tako je stranka koja je za Tihićevog vakta bila demokratska, stranka u kojoj su se uvažavala i tuđa mišljenja, makar se s tim mišljenjem i ne slagali, postala društvo jednog lica u kojem se važnost daje samo "odabranima", u kojoj se veoma lako odriče ljudi koji su mnogo dali za SDA, ali i za BiH. Neki se isključuju, nekima se daju "žuti kartoni" pred isključenje, a neki koji su takođe mnogo dali da neke opštine budu najrazvijenije u BiH, pa i šire, jednostavno se "stavljaju u ćoše" i njihovo mišljenje i stav se ne pikaju.

Zbog svega toga, moguće je da i prije izbora 2018. godine SDA, nekada najjača stranka u Bošnjaka, ali i u FBiH, bude u opoziciji, jer ne treba potcijeniti nezadovoljnog i pametnog čovjeka, a ni narod, ma koliko on bio trpeći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije