Nezavisni stav

SDS i izbori

Poslije SDP-a ubjedljivo najveći gubitnik opštih izbora u BiH je Srpska demokratska stranka (SDS).

To je činjenica koju ne može da opovrgne niko, pa ni njihova priča o zadovoljstvu i većem broju osvojenih glasova nego što je to bilo prije četiri godine. To je priča očajnika i posljednji pokušaj da se stranka održi na okupu i ne popuca po šavovima.

Poslije devet godina vlasti, režima SNSD-a kako oni to vole reći, ekonomske krize, potrošenih dvadesetak milijardi KM, propusta tokom katastrofalnih poplava, raznih afera, itd, SDS nije preuzeo vlast i dobio povjerenje naroda što znači da su izgubili i da su potučeni do nogu uprkos većem broju glasova koje su osvojili.

Hoće li SDS imati bolju šansu? Sumnjam da će i poslije 13 godina opozicionog djelovanja napraviti bolji rezultat nego što je bilo u nedjelju, osim ako se nešto drastično ne promijeni, prvo u vrhu, a zatim u organizaciji partije.

Javnost od SDS-a nije očekivala veći broj glasova, nego preuzimanje vlasti, i kako je moguće da se kao državotvorna i najstarija stranka u RS SDS zadovoljava time što će i u naredne četiri godine biti u opoziciji.

Znam da u SDS-u ima zadovoljnih i to su svi oni koji će kao poslanici mjesečno inkasirati od dvije i po, do šest ili sedam hiljada KM. Zadovoljni su i oni kojima je dosadilo opoziciono djelovanje i koji će nakon što dobiju mandat otići na drugu stranu, ili oni koji su dobili zadatak da rovare unutar SDS-a.

Među zadovoljnima je i Mladen Bosić, lider SDS-a, koji će u naredne četiri godine inkasirati preko 330.000 KM kroz platu u parlamentu BiH i koji se grčevito bori da ostane na čelu SDS-a, a koji se krije od javnosti. 

I da, ako ste zadovoljni rezultatima, zbog čega tražite zapisnike, ekspertize, formirate timove advokata koji će, navodno, ispitivati neke malverzacije?

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije