Nezavisni stav

Sa manje para do vozačke dozvole

Put do vozačke dozvole za mnoge će uskoro biti skraćen, jer brojni vlasnici auto-škola u BiH najavljuju da će pojeftiniti svoje usluge.

Dobro upućeni tvrde da ima prostora da se, u korist budućih vozača, promijene cjenovnici, ali to auto-škole ranije nisu mogle da učine. To im je onemogućavao pravilnik koji se odnosi na ovu oblast i koji je, na sreću, izmijenjen, tako da će formiranje cjenovnika, kada je obuka u pitanja, ubuduće biti slobodno.

Pošto novim Pravilnikom o načinu i uslovima organizovanja ispita za vozača, koji je na snagu stupio prekjuče, nije predviđena minimalna cijena obuke, očekuje se da će vlasnici auto-škola, kako bi privukli klijente, manje naplaćivati svoje časove.

Ne znati voziti danas je isto što i ne umjeti pisati, ali je za mnoge volan bio udaljen svjetlosnim godinama, pošto u siromašnoj BiH brojni građani jedva sastavljaju kraj s krajem.

Cijena je dosad bila "paprena", jer je, ruku na srce, teško obezbijediti 1.050 KM, koliko je minimalno trebalo izdvojiti za sve troškove koje donosi polaganje za B kategoriju.

Primjera radi, radnici u proizvodnji, koji zarađuju 350 maraka, morali su da "odvoje" svoje tri plate, kako bi potomku dali novac da stekne vozačku dozvolu.

Tobože, javna je tajna da danas za volan sjedaju i tinejdžeri od 16 godina, pa i mlađi, ali svi koji žele da svoja vozačka umijeća krunišu dozvolom, sada će to, po svemu sudeći, moći da učine za mnogo manje novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije