Nezavisni stav

Sa skromnog do mizernog

Umanjena procjena rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) za Bosnu i Hercegovinu za ovu kao i za narednu godinu od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazuje da i za ono malo napretka što su od nas očekivali - više nisu sigurni.

S veoma skromnih tri, procjene su pale na mizernih 2,5 odsto za ovu, a za narednu godinu sa 3,5 na 2,6 odsto BDP-a.

Za običnog čovjeka to znači da mu se kvalitet života u najboljem slučaju neće mijenjati nagore u odnosu na ovogodišnji, a s kojim, kako vjerujem, nije posebno zadovoljan.

To, bar kada je većina građana u pitanju, znači još jedna godina borbe za goli opstanak, preživljavanje i servisiranje rastućih obaveza uz puno stresa i neizvjesnosti bez bilo kakvih naznaka za bolje sutra.

Prema procjenama domaćih ekonomista, građani bi osjetili društveni napredak i boljitak kada bi BDP u narednih pet godina rastao minimalno pet odsto.

S obzirom na to da je izvjesno da ove godine on neće toliko iznositi kao ni da se to neće desiti ni u ovoj koja nam dolazi, boljitak po najoptimističnijem scenariju možemo očekivati tek oko 2023. godine.

Međutim, podsjećam, sve je to pod pretpostavkom da ćemo za pet godina ukupnu produkciju robe i usluga podići za pet odsto.

Koliko je to realno u ovom poslovnom ambijentu i s ovim političkim elitama uz mlade i školovane ljude koji opsjedaju ulaze stranih ambasada kako bi što prije pobjegli, procijenite sami.

Sve ovo samo pokazuje da vlast zloupotrebljava pojam rasta u proteklih nekoliko godina prikrivajući iza toga svoj nerad i nesposobnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije