Nezavisni stav

Šamar na času

Kada me je kao devetogodišnju djevojčicu na času vjeronauke sveštenik ošamario pred cijelim razredom zbog komešanja među učenicima, do kojeg je došlo zato što nije bilo mjesta da svi sjednu, niko tada nije reagovao.

Nisam znala ni ja kako da reagujem, a ni oni odrasli kojima sam to rekla. Da li ćutati ili nešto preduzeti?

Biće da je tada bila "popularna" ona narodna "batina je iz raja izašla", koja je danas, vjerujte, davno izašla iz mode i svako lice koje fizički zlostavlja nečije dijete treba da bude odmah kažnjeno.

Posljednji slučaj se desio u školi kod Brčkog. Kako kažu roditelji, vjeroučitelj je ošamario učenika kada je ustao iz klupe i otišao u ćošak da bolje čuje pjesmicu sa zvučnika. Tačno znam kako se to dijete tužno i potreseno osjećalo.

Da li vas, dragi sveštenici i vjeroučitelji, i to oni kojima je izgleda pedagogija slaba strana, uče tome u vašim školama, da li vas tuku i govore da sutra tučete i vi drugu djecu, da li vas tako uče hijerarhiji i načinu kako da postignete da vas drugi poštuju?

Da li vas učitelji, pedagozi, profesori, na fakultetima uče da se djeca batinama vaspitavaju, gdje su te knjige i gdje to piše?

Često slušam kako učitelji optužuju djecu da su nevaspitana i previše zaštićena, a nerijetko ili skoro uvijek su glavni krivci roditelji.

Ipak, meni se čini da je suština nešto sasvim drugo, a to je da učiteljima treba opravdanje za težak dan i loš trenutak kada u naletu neraspoloženja nad tuđom djecom treniraju strogoću, pretvarajući se tada u njihovog roditelja, šefa, komandanta, a najmanje učitelja, prosvjetara.

Javite mi u kojoj knjizi piše i na kojem fakultetu vas uče ovim metodama, ali znajte, tuđe dijete nije vaše vlasništvo i sredstvo za fizičko maltretiranje čak i ako ste učitelj ili, još alarmantnije, vjeroučitelj.

Nadam se samo da će mlađe generacije prosvjetnih radnika, pa i onih iz svešteničkih redova koji završe u prosvjeti, postati svjesne vremena u kojem žive i odmaći bar malo od starih metoda "nekih seoskih učitelja".

Škola je da se u njoj uči, a porodica da se u njoj vaspitava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije