Nezavisni stav

Šamar s Kipra

Optimisti će reći - bila je to utakmica za zaborav i samo jedna slaba noć "zmajeva", dok će oni oprezniji poručiti fudbalerima da dobro upamte sve propuste i greške u porazu od Kiprana.

Ono u čemu su svi saglasni, uključujući i stručni štab i igrače, jeste da su u utorak naveče reprezentativci BiH podbacili u svim elementima fudbalske igre bez gotovo ijedne svijetle tačke.

Ekipa države smještene na ostrvu u Sredozemnom moru udarila je najboljim fudbalerima BiH šamar opomene da se na velika takmičenja ne može otići bez znoja. Kiks na početku bitke za "Euro", i to od najslabije rangiranog tima u grupi, vjerovatno boli Safeta Sušića i njegove izabranike, ali ako se budu vodili onom starom narodnom "svako zlo za neko dobro", onda je ovaj gubitak bodova došao u pravo vrijeme.

Fudbalskim zvijezdama BiH s vremena na vrijeme zaista su potrebni šok-terapija i ateriranje na zemlju, jer ma koliko selektor tvrdio suprotno, teško se oteti utisku da u utorak u Zenici Džeko i društvo nisu potcijenili "autsajdere" s Kipra. Najlakše je biti general poslije bitke i iako su juče čak i neke bake s varjačama u ruci imale šta da prigovore i prokomentarišu, ipak je teško naći i iskusne fudbalske poznavaoce koji neće imati primjedbu na taktiku i početni sastav Safeta Sušića.

Neshvatljivo je da na terenu od prve minute budu čak dva fudbalera splitskog Hajduka, a da pritom priliku s klupe čekaju oni iz "liga petice", poput Izeta Hajrovića iz Verder Bremena, Mensura Mujdže iz Frajburga ili Harisa Medunjanina, člana Deportiva.

U kompletno sivilo na određeni način uklopili su se i navijači, koji tribine ovoga puta nisu napunili do posljednjeg mjesta. Razlog nešto slabijoj posjeti nego inače valjda su i sramotno visoke cijena ulaznica od 40, 30 i 20 KM. Nakon dugo vremena bilo je i pirotehnike, zbog čega će N/FS BiH platiti kaznu, a oni koji su zapalili baklje u šali i s ironijom će reći da sad bar znaju da njihov novac od ulaznica ovog puta ide u prave ruke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije