Nezavisni stav

Sarajevsko "bojno polje"

Uži dio centra Sarajeva u srijedu je bio bojno polje, na kojem su snage odmjerili oko 200 demobilisanih boraca nekadašnje Armije RBiH i HVO-a s policijom MUP-a KS i FUP-a. Kako je mučno i teško bilo, o tome najbolje svjedoče slike koje su novinari prezentovali u svojim izvještajima.

Da nije pretužno, bilo bi strašno. S jedne strane sinovi, a s druge očevi, bilo je razbijenih glava, krvi, suza, ružnih riječi. Slika Sarajeva koja ni najmanje nije lijepa i koja je sve nas podsjetila na februar 2014. godine, kada su isto tako "jedni protesti" izmakli kontroli, pa su epilog bili desetine povrijeđenih policajaca i građana, ali i vatra, koja je progutala veliki dio dokumentacije u Arhivu BiH, u zgradi Predsjedništva BiH, ali i veliki dio zgrade općine Centar u Sarajevu.

Demobilisani borci već mjesecima protestuju. Traže borački registar, dodatak i da se ukinu silna boračka udruženja, koja progutaše ogroman novca namijenjen ovoj populaciji.

U srijedu je sve izmaklo kontroli, policija je spremno dočekala proteste, a koliko je bila opravdana upotreba sile jasno govore slike koje su emitirane u televizijskim dnevnicima, ali i na društvenim mrežama. Međutim, postavlja se pitanje koliko je moguće da su, kako predstavnici demobilisanih boraca tvrde dan poslije, u njihove redove dospjeli ubačeni elementi te da je neko namjerno izazvao incidente.

Ako je sve to tačno, onda su oni "moćnici" koji ne žele da prođe zakon o pravima demobilisanih boraca dobili ono što su željeli. Zakon nije zaživio, izborna kampanja je počela, a demobilisani borci su se u četvrtak povukli.

Zbog svega toga nije teško procijeniti kome je bilo u interesu da novu vlast dočeka status quo u oktobru, kada su u pitanju prava demobilisanih boraca i zbog čega je bilo od posebne važnosti "sabotirati" donošenje pomenutog zakona.

Krivaca je više, a razlog je samo jedan - po svaku cijenu izbjeći jedinstveni registar demobilisanih boraca FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije