Nezavisni stav

Sašino remek-djelo

Aleksandar - Saša Đorđević odmah na startu svog mandata u ulozi selektora košarkaške reprezentacije Srbije napravio je svoje remek-djelo. Sada mu ostaje da ga u budućnosti doradi i dovede do savršenstva. Srebrna medalja na Svjetskom prvenstvu u Španiji definitivno je sjajan uspjeh ne samo za Đorđevića kao selektora, nego i za srpsku košarku, koja se vratila tamo gdje joj je mjesto - u sami svjetski vrh.

U novembru 2013. godine Đorđević je imenovan za selektora Srbije. Na užarenoj klupi naslijedio je svog učitelja Dušana Ivkovića, koji je na "Eurobasketu 2013" u Sloveniji uspješno započeo proces podmlađivanja nacionalnog tima. Popularni Saša je kao igrač osjetio slast osvajanja najvećih pehara, od onog namijenjenog klupskom šampionu Evrope, do svjetskog i evropskog zlata s reprezentacijom, te olimpijskog srebra. No, bilo je dosta skeptika kada je u pitanju njegova trenerska karijera.

Ipak, Đorđević je dokazao da definitivno ima u sebi posebnu žicu za košarku, te da ima viziju reprezentacije Srbije. Kao što je kao igrač bio jedan od najboljih plejmejkera u svijetu i sjajno čitao pritivničke odbrane, tako je sada stvorio tim koji je tiho, bez velikih najava, doputovao u Španiju, a iz nje otišao kao pobjednik. Istina, u finalu se Srbiji ispriječila superiorna Amerika, koja je ubjedljivo slavila. No, to ne kvari dojam koji su srpski košarkaši ostavili na Svjetskom kupu u košarci.

Veličanstvene pobjede u eliminacionom dijelu takmičenja protiv Grčke, zatim protiv Brazila i na kraju najvrednija nad Francuskom, aktuelnim šampionom Evrope, odjeknule su u svijetu košarke, a posebno u našem regionu. Svojim ponašanjem i sjajnim partijama srpski košarkaši postali su u proteklih desetak dana miljenici regiona. Odvukli su pažnju ovog dijela Evrope s tmurne svakodnevice i barem na trenutak donijeli radost u mnoge domove. Svaka čast Đorđeviću i njegovim izabranicima na svjetskom srebru. Zemlja sa košarkaškom istorijom kakvu ima Srbija, kao i bivša zajednička država, ovakav uspjeh i zaslužuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije