Nezavisni stav

Saslušanja

Parlamentarci BiH zatražili su javno saslušanje zvaničnika BHDCA, BHANSA i Savjeta ministara BiH zbog kašnjenja u preuzimanju kontrole nad nebom BiH i gubitka nekoliko miliona KM.

Čisti populizam.

Saslušanje će se završiti, odgovornih neće biti i sve će, kao i obično, ostati na tome, a parlamentarci će možda i konačno shvatiti da su nedovoljno ili površno informisani o cijelom procesu, koji je započeo još prije 2000. godine i koji ni dan-danas u potpunosti nije završen. Možda i ne znaju, a vjerujem da je tako, da BiH nije izgubila praktično ništa, jer se na tim poslovima ne zarađuje već pravda ono što se potroši i to četiri puta godišnje pred institucijama u Briselu. Vjerovatno ne znaju ni to da je još 1999. godine plaćena polovina američkog radara koji nikada nije isporučen BiH i da španski radar koji sada koristimo pod hitno mora na nadogradnju s obzirom na to da je nabavljen prije devet godina i da s tim sistemima najmanje tri generacije kasnimo za komšijama, koje i dan-danas kontrolišu letove preko BiH na visinama većim od 10.000 metara. 

E, tu treba tražiti odgovorne, pročešljati javne nabavke, pogledati koje su bile ostale ponude, šta su tada govorili stručnjaci, a ne političari i siguran sam da bi se veoma lako došlo do imena i prezimena odgovornih pojedinaca koji su na tim postupcima državu oštetili za milione KM.

Sav kriminal u vezi s preuzimanjem kontrole nad nebom BiH aminovan je od strane Savjeta ministara BiH kao kolektivnog organa i tu je kraj priče, a vjerujem da će i parlamentarci shvatiti da su u tom slučaju nemoćni.

Bolje bi im bilo da se pozabave problemima digitalizacije, jer za nekoliko mjeseci nas čeka mrak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije