Nezavisni stav

Sekretar kao ministar

Spoljna politika Bosne i Hercegovine dotakla je dno.

Najviše svjetske državnike u posjetu BiH poziva načelnik opštine i to uz svesrdnu pomoć sekretara Ministarstva, koji se čak drznuo da izdaje i instrukcije diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH po svijetu o tome kako da upute te pozive.

Da budemo potpuno jasni, Duraković ima pravo da piše i poziva koga god hoće, ali koristiti cijelu diplomatsku mrežu za tako nešto i to bez prethodne odluke nadležnih sektora unutar Ministarstva, pa i Predsjedništva BiH je u njamanju ruku idiotski, bez obzira na to kojim povodom se neko poziva.

Ne treba sumnjati da će neki stručnjaci tj. bh. ambasadori i uputiti Durakovićev poziv preko ministarstva spoljnih poslova zemlje prijema, ali ne zbog političkih uvjerenja, stranačkih ili nacionalnih interesa, već zbog vlastitog neznanja misleći da je to ispravno i da tako treba.

Kad imamo ambasadore koji se kroz službene depeše hvale da su mazili konja iz kraljičine garde, onda ne treba da nas čudi da takvi na adrese najviših svjetskih zvaničnika proslijede i pisma predsjednika mjesnih zajednica ili lovačkih udruženja.

Ako se ovako nastavi, memorandum i pečat Ministarstva spoljnih poslova koristiće se za sve i svašta, spoljnu politiku vodiće sekretari, načelnici odjeljenja ili lokalni moćnici.

Zadatak novog ministra, prije svega, biće resetovanje i generalno čišćenje Ministarstva, ali i smanjenje neracionalno glomazne diplomatsko-konzulrane mreže, koja je do te mjere zamršena ličnim, političkim, stranačkim i nacionalnim interesima da je obesmislila spoljnu politiku Bosne i Hercegovine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije