Nezavisni stav

Sjena nad bijelim nišanima

Tri godine od napada na Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, tada premijera susjedne države, u Potočarima, kod Srebrenice, navršiće se 11. jula. Iako je prošlo skoro 1.095 dana, bezbjednosne i policijske službe u BiH nisu ništa konkretno uradile da rasvijetle ovaj napad i krivce privedu pravdi.

Vučić je napadnut u Potočarima 11. jula tokom odavanja počasti žrtvama zločina u Srebrenici, a tokom kolektivne dženaze za više desetina ubijenih te 1995. godine.

Ovaj čin je velika mrlja na radu policijskih i bezbjednosnih službi u BiH, ali i izraz nepoštovanja prema žrtvama zločina koje su prethodnih 20 godina nalazile smiraj u ovom memorijalnom centru u Potočarima.

Sve ovo bacilo je sjenu na ono što je trebalo da bude u fokusu obilježavanja 11. jula, a to su žrtve i njihovi najmiliji. I da situacija bude još gora i nepodnošljivija, i skoro tri godine poslije vlast i policija u BiH nisu ni korak dalje odmaknuli od početka. Počinilac, a ni nalogodavac još nisu otkriveni.

Pripadnici SIPA su u ljeto 2015. godine privodili Almira Merdića, Elvedina Himzića i Muju Dizdarevića, sva trojica iz Tešnja, ali su oni nakon saslušanja pušteni. Takođe, MUP RS je 1. aprila 2016. godine podnio izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS protiv šest lica, i to protiv pomenute trojke, Armina Šehomerović iz Srebrenice i dva NN lica. Ali je i to ostalo samo na izvještaju.
U međuvremenu Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH nekoliko puta je na dnevnom redu imao slučaj napada na Vučića, ali nikada nije bilo konkretnih rezultata. O ovoj temi se u nekoliko navrata raspravljalo i na zasjedanju Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH, ali opet bez rezultata.

Čini se da nikome u vlasti u BiH nije dovoljno stalo da rasvijetli ovaj slučaj i da skine ljagu sa policijskih i bezbjednosnih agencija u BiH, ali i sa BiH.

Pitanje je kome je u interesu da nad Srebrenicom, Potočarima i hiljadama žrtava ukopanih na ovom mjestu stoji sjena i nerazriješen pokušaj ubistva zvaničnika koji se došao pokloniti žrtvama. Zbog čega je nekome u interesu da se BiH optužuje za pokušaj ubistva sada predsjednika susjedne države? I kome je stalo da ovaj slučaj iz godine u godinu baca sjenu na dostojanstven ukop žrtava zločina u Srebrenici. Odgovor treba da saznamo, samo je pitanje kada ćemo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije