Nezavisni stav

Škola s nekoliko đaka

Niža stopa nataliteta, već godinama izražena na našim prostorima, opustošila je i škole u RS. Ove školske godine upisana su 2.093 osnovca manje nego godinu ranije.

Uzmemo li kao orijentir da dvadesetak učenika stane u jednu učionicu, dođemo do zaključka da je više od stotinu ovih prostorija ostalo prazno.

Iako su škole nekada bile pune kao šibica, čak je tražena i jedna klupa više, danas imamo tužnu sliku, naročito u područnim školama - tri učenika i nastavnik.

Umjesto dječjih osmijeha i nestašluka, u nekim učionicama vladaju muk i tišina.

Popunjeno je svega nekoliko klupa, dok se na onim praznim mogu vidjeti samo potpisi nekadašnjih đaka, koji su tu sticali svoje znanje.

Nekada su kolone đaka stajale ispred svojih škola i čekale zvono za početak nastave, a danas imamo škola gdje jedva da nabrojite školarce na prste ruke.

Nastava sa četiri, pet ili šet učenika ima svoju prednost u tome što toj djeci može da se posveti više pažnje i vremena, ali sa druge strane usamljeni su i jako im je teško što nemaju društvo.

Sa druge strane, današnjim mališanima ne manjka odjeće, pribora za učenje, knjiga... Imaju i svoje mobilne telefone, što do unazad nekoliko godina nije bio slučaj. Simpatije su tada razmjenjivale pisma, a drugari su se u školi dogovarali za vannastavne aktivnosti.

Tu su i mladi bračni parovi, koji se sve teže odlučuju na potomstvo. Na prvom im je mjestu karijera, odnosno obezbjeđivanje egzistencije, pa onda brak, a i kad se vjenčaju obično planiraju da imaju najviše dvoje djece.

Nešto se mora mijenjati, inače nam se ne piše dobro. Nema budućnosti bez mladih ljudi i njihovog znanja. I dječjeg osmijeha.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije