Nezavisni stav

Skupo plaćeno "ne"

Uvođenjem novih drakonskih carina na robu iz BiH i Srbije po drugi put u samo desetak dana, Kosovo je još jednom pokazalo kako se neće libiti da iskoristi sva raspoloživa sredstva kako bi kaznila ove dvije zemlje zbog njihove politike, bez obzira što se pri tome svjesno krši Sporazum o slobodnoj trgovini.

Carine od 10 odsto, a koje su nedavno uvedene, bile su izgleda samo uvod u ono što se dešava ovih dana, a to je potpuna blokada uvoza.

One su došle kao rezultat pojačanih diplomatskih aktivnosti Srbije na povlačenju priznanja Kosova, kao i činjenice da ga BiH jedina u okruženju, uz Srbiju, nije priznala.

Carine od 100 odsto, koje su na snazi od srijede, posljedica su glasanja u Skupštini Interpola, gdje su dvije zemlje rekle "ne" kosovskom prijemu u ovu organizaciju.

To "ne" zasad skupo plaćaju i jedni i drugi, a koliko će ovaj mali trgovinski rat sa političkom pozadinom potrajati niko ne može da pretpostavi, s obzirom na to da se na Kosovu malo ko obazire na brojne apele, među kojima su i oni iz EU da se odluka povuče.

Da stvar bude gora, osnova za kontramjere nema, jer ova samoproglašena republika ima mizeran izvoz u Srbiju i BiH, što znači kako bi one bile besmislene.

Kako god bilo, jasno je da ova odluka neće biti dugo na snazi s obzirom na to da njena primjena znači i izolaciju Kosova, ali i nestašice prouzrokovane malom domaćom proizvodnjom.

Ni krivi ni dužni račun za političke igre će i ovaj put platiti privrednici, koji ništa ne odlučuju niti ih se išta pita, a koji će, kako stvari stoje, iz svega izaći sa najvećim teretom na leđima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije