Nezavisni stav

Slučaj 82 kilograma heroina

Uprava za indirektno oporezivanje BiH u julu prošle godine pronašla je 82 kilograma heroina koji je u Zenicu došao iz Bugarske i do dan-danas niko nije uhapšen ili optužen.

Slučaj su preuzeli Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH, koji ni nakon deset mjeseci vjerovatno nisu uradili ništa, jer u suprotnom bi javnost barem obavijestili, ako ne ko je optužen, onda barem ko je osumnjičen za taj međunarodni višemilionski šverc droge.

U barem malo normalnim zemljama to je nedopustivo - da se javnost obavijesti o pronalasku tolike droge i da sve ostane na tome, bez optužnice ili bilo kakve sankcije. Ćutanje o tom slučaju nekoliko dana, mjesec, dva pa i tri bilo bi razumljivo, ali deset mjeseci bez ikakvih objašnjenja je nenormalno, bezobrazno i baca sumnju da tu baš i nisu čista posla. Ili su SIPA i Tužilaštvo BiH nesposobni ili nekoga čuvaju, treće nema. Mada je moguće i da su strane službe ili policija neke druge zemlje preuzele istragu, ali i u tom slučaju nađe se način da se to kaže javnosti i otkloni sva sumnja sa tog slučaja.

Koja firma je "uvezla" heroin u BiH? Ko je njen vlasnik? Da li je i ranije uvozila tu vrstu "robe" iz Bugarske? To su pitanja na koja se odgovor zna, ali je nejasno zbog čega se skriva i kome je u interesu da se o tom slučaju ćuti ako je već javnost obaviještena da je droga pronađena.

U međuvremenu ni SIPA ni Tužilaštvo BiH ne propuštaju priliku da na sva zvona zvone kada pronađu nekoliko grama marihuane ili kada nekoga uhapse zbog nekih, u odnosu na 82 kilograma heroina, bezazlenih stvari. Već godinama i jedni i drugi se pokušavaju predstaviti kao borci u borbi protiv kriminala i korupcije, mada je gotovo svima jasno da pojedinci u njihovim redovima više rade u interesu kriminalaca i lopova nego naroda.

Primjera za to je bezbroj - i dok god je tako, ovoj zemlji nema pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije